Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen versenymérnöke: Áldás Max-szal dolgozni

2022.07.19. 12:56

Max Verstappen versenymérnöke, Gianpiero Lambiase bensőséges gondolatokat osztott meg arról, hogy miért tekinti a pilóta tulajdonságait „nagyszerű ajándéknak", ami által egy áldás a vele közösen végzett munka a Red Bullnál.

Gianpiero Lambiase azóta dolgozik Verstappennel, hogy a holland 2016-ban elkezdett versenyezni a Red Bullnál, és kettőjük között szoros a munkakapcsolat, Verstappen pedig nemrégiben bevallotta, hogy Lambiase nélkül nem tudná elképzelni magát az F1-ben. Az érzés kölcsönös, a mérnök elárulta, hogy Verstappen a kezdettől fogva lenyűgözte.
Aki csapatot vált, rengeteg új információt kell feldolgoznia. De vele rögtön olyan érzés volt, mintha már hetek óta velünk lenne. Mindent magába szívott, majdnem legyőzte csapattársát már az időmérőn, végül pedig megnyerte a versenyt. - magyarázta Lambiase a Red Bulletin Heroes Verstappen Edition magazinban.

Lambiase Verstappen őszinteségét dicséri
Verstappen közvetlen kommunikációjáról ismert, és Lambiase elismeri, hogy ez hatalmas pozitívum az együttműködésük szempontjából.
"A pilóta és a versenymérnök közötti kapcsolat a kölcsönös bizalmon alapul. Minél közvetlenebb egy pilóta, annál jobban bízik a csapatban" - mondta Lambiase.

A versenymérnök szerint a holland versenyző őszintesége kulcsfontosságú szerepet játszik az egymás iránti töretlen bizalombanForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Az a tapasztalatom, hogy ha egy sofőr abbahagyja az őszinte véleménynyilvánítást az autóról, és visszafogja az igazi érzéseit, az eredmények rosszabbak lesznek. Max közvetlen, és én is az vagyok. Ettől a vele való munka nagyon nyitott, őszinte és könnyű."

Verstappen hozzáállása a munkához „nagy ajándék" a versenymérnök számára
Ami Verstappen megközelítését illeti az autó beállításához, Lambiase a csak dicsérni tudja azt, mivel a világbajnok világosan közölte a csapattal, hogy mit akar már a kezdetektől fogva. A mérnök szerint ez óriási érték.
Néhány sofőr az adatok mélyére akar jutni, míg mások egyáltalán nem akarnak részt venni benne. Aztán ott van Max. Nagyon pontosan elmagyarázza, hol tolhatja a végletekig az autót, és pontosan mire van szüksége ahhoz, hogy gyorsabban vezessen.- folytatta
Mindig tudjuk, mit tegyünk az utasításai alapján. Egy olyan sofőr, aki tisztán tud kommunikálni, ami igazán nagy ajándék.Lambiase a következőket mondta Verstappen képességeiről a volán mögött: „Hihetetlenül természetes érzéke van a versenyzéshez, ami egy jó elemző elmével párosul. Néhány versenyzőnek időre van szüksége, hogy ilyen gyors legyen, de Max azonnal gyors volt."

Hogyan játszik szerepet Verstappen elkötelezettsége a Red Bull mellett?
Verstappen viszonylag rövid idő alatt csapatvezetővé nőtte ki magát a Red Bullnál. Arról, hogy ezt hogyan tette, Lambiase a következőket javasolta: Azzal, hogy igazán jó volt. Tudja az autó határait, és azt, hogy mit kell tennie, hogy még gyorsabban menjen. Tehát van értelme, hogy mi, mérnökök hallgatunk rá.

Verstappen a tökéletes pilóta a versenymérnöke szemében, akire bátran hagyatkozhatnak a beállításokat illetőenForrás: Getty Images via AFP/2017 Getty Images/Dan Istitene

Lambiase szerint az a tény, hogy Verstappen hosszú távú szerződést írt alá, hogy 2028 végéig maradjon a csapatnál, szintén pozitív hatással van a velük való kapcsolatára.
A csapat iránti régóta tartó elkötelezettsége is közrejátszik abban, hogy ilyen gördülékenyen megy a munka. Hosszú távon a Red Bull része akar lenni, hisz bennünk és abban ahogyan dolgozunk. - tette hozzá

Visszatekintés a 2021-es Abu Dhabi Nagydíjra
Verstappen és Lambiase együtt töltött idejének egyik kiemelkedő pillanata elkerülhetetlenül a 2021-es Abu Dzabi Nagydíj volt.

Amikor Verstappen az utolsó körben megelőzte Lewis Hamiltont - és megszerezte első világbajnoki címét -, Lambiase elismeri, hogy a verseny befejeztével küzdött, hogy visszafogja érzelmeit.

"Csak kiabáltam valamit [a csapatrádióban]. Általában nagyon félénk vagyok, de abban a pillanatban minden gátlásom eltűnt. Hihetetlenül érzelmes és nagyszerű pillanat volt. A feleségemnek és a lányomnak meg kellett tanulnia együtt élni azzal a ténnyel, hogy olyan gyakran vagyok távol. Max első világbajnoki címe egyben az én első címem is volt, és akkor azt éreztem először, hogy megéri a sok távol töltött idő a családomtól. Őrülten érzelmes pillanat volt és még a mai napig is az. Soha nem fogom elfelejteni azt az érzést."Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK