Társoldalunk:

A Mercedes fektet be először a Forma-1 klímavédelmi törekvésébe

2022.07.18. 17:21

A német cég első gyártóként ígért lépéseket afelé, hogy ők teljesíteni fogják a szén-dioxid-kibocsátás nullára redukálását. Toto Wolff remek üzleti lehetőségnek gondolja az egyedi megoldást.

A Mercedes a fenntartható repülőgép-üzemanyagokba (az angol megfelelőjének rövidítése után SAF-be) való befektetését azután jelentette be, hogy a Forma-1 megerősítette saját elkötelezettségét amellett, hogy 2030-ra nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású lesz. Az F1 törekvéséhez hozzájárul a 100%-ban fenntartható üzemanyagok használata is, amelyeket 2026-ban vezetnek be.

A Mercedes fenntartható repülőgép-üzemanyaggal csökkenti a karbonlábnyomátForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

A SAF jellemzően megújuló vagy hulladékból származó biomasszát, vagy újrahasznosított szenet használ, a Mercedes pedig ezzel próbálja a felére csökkenteni a személyzet által használt légiközlekedési lábnyomot, hiszen jelenleg a repülés során keletkezik a csapat karbonlábnyomának a negyede. A több millió dolláros SAF-be fektetés nem fogja érinteni a Forma-1-es csapat költségkeretét, aminek az az oka, hogy ez nem a tevékenységekhez kapcsolódó kibocsátások (Scope 3) közé tartozik.

A Forma-1-es csapat elnök-vezérigazgatója, Toto Wolff szerint a jelenleg még korlátozott mennyiségű üzemanyagba invesztálás hatalmas lehetőséget jelent a jövőre nézve.

„A fenntartható repülőgép-üzemanyag képes átalakítani az utazás közben a környezetre gyakorolt hatást – nyilatkozta Wolff. – Ez egy olyan lehetőség, amit személyesen és szakmailag egyaránt remek üzletnek gondolok. Sokat repülünk a csapattal, és ha már nincs más választásunk, akkor ezt kell minél jobban megoldanunk. Márpedig jelenleg a SAF az elérhető legjobb megoldás a légiközlekedésben. A célunk, hogy az elsők között segítsünk létrehozni egy fenntarthatóbb és változatosabb jövőt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK