Társoldalunk:

Az állam támogatása mentheti meg Michael Schumacher kedvenc nagydíját

2022.07.18. 10:02

A belgiumi futam Forma-1-es szerződése idén lejár, és egyelőre nem szóltak sajtóhírek arról, hogy 2023-tól is láthatunk versenyt Spa-Francorchamps-ban. A belga kormány azonban úgy tűnik, segíthet megmenteni a komoly hagyományokkal rendelkező nagydíjat.

A Belga Nagydíjat már a legelső világbajnoki szezonban, 1950-ben is megrendezték. A legtöbbször (hatszor) Michael Schumacher nyert Spában, aki az első győzelmét is itt aratta 1992-ben, és saját elmondása szerint a kedvenc helyszíne a több mint hét kilométeres pálya. Az emlékezetes tavalyi egykörös verseny után mégis elképzelhető, hogy 2022 augusztusában utoljára rendezik meg az ikonikus futamot, hiszen egyelőre nincs szerződése az F1-gyel 2023-tól.

Schumacher 2002-ben nyert utoljára BelgiumbanForrás: AFP/-

Belga sajtóhírek szerint azonban a vallon és a szövetségi kormány (Elio di Rupo vallon miniszterelnök és Alexander de Croo (flamand) miniszterelnök jóváhagyásával) együtt megerősítette egy Forma-1-nek írt levélben, hogy támogatják a Spa-Francorchamps-i nagydíjat, majd Willy Borsus gazdasági minisztert idézve azt is leírták, hogy múlt héten a pálya és a régió képviselői találkoztak is az F1 első embereivel. Borsus a megbeszélést követően biztos volt abban, hogy van jövője a spái versenyeknek.

Az F1 irányelvei és a jövőre (idénhez képest) megjelenő új helyszínek – Las Vegas, Sanghaj és Loszaíl – azt jelentik, hogy legalább egy olyan pálya nem szerepel majd a 2023-as versenynaptárban, ahol rendeznek versenyt 2022-ben. Ha Spa-Francorchamps-nak sikerül megkötnie egy újabb szerződést, akkor már csak Monte-Carlónak, Le Castellet-nek és Mexikóvárosnak kell izgulnia.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK