Rosberg: Elég volt egy futam, és minden el lett felejtve Schumachernek

Forma-1, Mick Schumacher, Haas, Lewis Hamilton, Mercedes, Osztrák Nagydíj 2022, szombat
Haas F1 Team's German driver Mick Schumacher (Front) and Mercedes' British driver Lewis Hamilton compete during the sprint qualifying at the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on July 9, 2022, ahead of the Formula One Austrian Grand Prix. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Vágólapra másolva!
Nico Rosberg örömmel látja Mick Schumacher formajavulását, ugyanakkor kiemelte, hogy mindössze egy verseny alatt változott meg a közhangulat vele kapcsolatban. 2016 világbajnoka ugyanakkor leszögezte, honfitársát még nem érzi késznek arra, hogy egy élcsapatnál versenyezzen.

Az elmúlt két-három hétvége során teljesen megváltozott a közbeszéd iránya Mick Schumacherrel kapcsolatban. Az idény első harmada után már arról pletykáltak, hogy akár az F1-es ülése is veszélybe kerülhet, miután többször is totálkárosra törte az autót, ráadásul általában lassabbnak bizonyult csapattársánál, Kevin Magnussennél.

Verstappen után Schumacher Hamiltonnal is megküzdött a pályán Forrás: AFP/Jure Makovec

Ehhez képest jött a Kanadai Nagydíj, ahol önhibáján kívül esett ki egy remek időmérő után, majd Silverstone-ban és Spielbergben már a futamon is kijött neki a lépés, és megszerezte élete első pontjait. Ausztriában ráadásul a szurkolók még a nap versenyzőjének is megszavazták. Édesapja, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher egykori csapattársa, Nico Rosberg örül a formajavulásnak.

Mick nehéz heteken van túl, így mindannyian örülünk, hogy most sikerült az áttörés

– nyilatkozta az Eurosportnak. – A Forma-1 gyorsan változik. Sok bírálatot kellett elviselnie, [de] mostanában amikor kinyitom az újságokat, egyáltalán nem olvasok róla kritikát.”

Schumacherrel kapcsolatban mindössze pár hét alatt valóban már-már 180 fokos fordulatot vett a közhangulat. A német pilóta Silverstone-ban Max Verstappennel, Spielbergben Lewis Hamiltonnal vívott látványos csatát, és Rosberg szerint ennyi is elég, hogy a korábbi hibái elhomályosuljanak a kollektív köztudatban.

Elég volt egy futam, egy nyolcadik hely, egy jó kis csata Verstappennel Nagy-Britanniában, és máris minden újra el lett felejtve – folytatta 2016 világbajnoka. – Ez őrületes a sportágunkban, de egyben jó dolog Mick számára.

Pszichológiailag hihetetlenül sokat ér, mert most mentális szempontból megtalálja a pozitív irányt, és ez segít neki a következő versenyeken.”

Ha Schumacher jó formája az idény végéig kitart, vélhetően akkor sem merül fel komolyan, hogy egy komoly istállóhoz igazoljon. Tekintve, hogy személyében a Ferrari akadémistájáról van szó, nyilvánvalóan a maranellói istálló lehetne a célpont, ám ott Charles Leclerc és április óta Carlos Sainz is 2024-ig szóló szerződéssel rendelkezik. Igaz, Rosberg szerint most még nem is érdemes ilyen irányba kacsintgatnia.

Hiába a formajavulás, Rosberg szerint Schumacher még nem áll készen egy élcsapatra Forrás: AFP/Joe Klamar

„Én nem így látom, még időre van szüksége a fejlődéshez, az elmúlt futamok ezt megmutatták – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Éppen ezért érdemes várnia, mielőtt megcéloz egy élcsapatot. Ezt láttuk George Russell esetében is, aki három évig a Williamsnél versenyzett, majd készen állt arra, hogy felkerüljön a Mercedeshez. Nem kell elsietni a dolgokat.”