Rosberg elárulta, milyen viszonyban van Hamiltonnal

Forma-1, Brazil Nagydíj, 2016, Hamilton, Rosberg, Mercedes
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 13: Top two finishers and World Championship contenders Nico Rosberg of Germany and Mercedes GP and Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP in the post race press conference during the Formula One Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 13, 2016 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Gokartosként barátok, mercedeses csapattársként ellenségek voltak. Azóta ismét rendeződött a két világbajnok viszonya, de idén is egymás ellen csatáznak az Extreme-E sorozatban.

Mindketten 1985-ös születésűek, így az azonos korosztályból adódóan gyermekkoruk óta együtt versenyzett Nico Rosberg és Lewis Hamilton. Rosberg egy évvel korábban kezdte a Forma-1-es pályafutását, ám Hamilton hamarabb harcolhatott a világbajnoki címért – 2008-ban pedig a német első dobogójánál Hamilton mellett örült a harmadik helyének Melbourne-ben.

A 2008-as szezonnyitón a két (akkori) jó barát rendkívül boldog volt a dobogón állva Forrás: Getty Images/2008 Getty Images/Robert Cianflone

2013-ban aztán egy csapatba kerültek, a Mercedes pedig az egy évvel később kezdődő hibrid korszakban egyeduralkodó lett, így egymás ellen harcoltak a futamgyőzelmekért – ez pedig a kapcsolatukat is nagyon megrontotta. Három éven át hatalmasat csatáztak a világbajnoki címért, amit az első két esztendőben Hamiltonnak, 2016-ban pedig Rosbergnek sikerült megszereznie.

„Azonnal megtörtént [a viszony megromlása], amint a vb-címért harcoltunk. Előtte nem. De ez mindig így van:

– árulta el Rosberg az Eurosportnak. – Nem volt [konkrét oka], egyik versenyről a másikra haladt előre. Ha meg akarod nyerni a világbajnokságot, a határokat kell feszegetni, szürke területekre lépni, különösen, ha két pilóta ilyen magas szinten van."

Az egyik legemlékezetesebb összezördülés a két rivális között a 2016-os Spanyol Nagydíjon volt, amikor az első sorból indulva az első körben összeütköztek, így mindketten pont nélkül zárták a futamot.

„Nem bántam meg semmit. Szenzációs idők voltak, hatalmas küzdelemmel, nagyon büszke vagyok rá – mondta a televíziós szakértőként dolgozó Rosberg arról az időszakról. –

A kettejük közötti rivalizálás egyébként a 2022-es szezonban is jelen van, hiszen az Extreme-E-bajnokságban mindketten indítottak csapatot, jelezve a klímavédelem támogatását. Tavaly

a sorozat első évadában a pontverseny első két helyén végeztek ugyanannyi szerzett ponttal,

idén viszont három futamot követően Rosberg csapata (Mikaela Åhlin-Kottulinsky és Johan Kristoffersson) jobban áll, mint Hamilton kettőse (Cristina Gutiérrez és Sébastien Loeb).

„Előzetesen nem tudtunk egymás terveiről, párhuzamosan építettük fel a csapatainkat. Néhány hét különbséggel jelentettük be a csapatainkat, ami teljesen klassz, és