Társoldalunk:

Rosberg elárulta, milyen viszonyban van Hamiltonnal

2022.07.16. 12:21

Gokartosként barátok, mercedeses csapattársként ellenségek voltak. Azóta ismét rendeződött a két világbajnok viszonya, de idén is egymás ellen csatáznak az Extreme-E sorozatban.

Mindketten 1985-ös születésűek, így az azonos korosztályból adódóan gyermekkoruk óta együtt versenyzett Nico Rosberg és Lewis Hamilton. Rosberg egy évvel korábban kezdte a Forma-1-es pályafutását, ám Hamilton hamarabb harcolhatott a világbajnoki címért – 2008-ban pedig a német első dobogójánál Hamilton mellett örült a harmadik helyének Melbourne-ben.

A 2008-as szezonnyitón a két (akkori) jó barát rendkívül boldog volt a dobogón állvaForrás: Getty Images/2008 Getty Images/Robert Cianflone

2013-ban aztán egy csapatba kerültek, a Mercedes pedig az egy évvel később kezdődő hibrid korszakban egyeduralkodó lett, így egymás ellen harcoltak a futamgyőzelmekért – ez pedig a kapcsolatukat is nagyon megrontotta. Három éven át hatalmasat csatáztak a világbajnoki címért, amit az első két esztendőben Hamiltonnak, 2016-ban pedig Rosbergnek sikerült megszereznie.

„Azonnal megtörtént [a viszony megromlása], amint a vb-címért harcoltunk. Előtte nem. De ez mindig így van: amint a sikerekért és a trófeákért küzdesz, már nem működhet [a jó kapcsolat fenntartása] – árulta el Rosberg az Eurosportnak. – Nem volt [konkrét oka], egyik versenyről a másikra haladt előre. Ha meg akarod nyerni a világbajnokságot, a határokat kell feszegetni, szürke területekre lépni, különösen, ha két pilóta ilyen magas szinten van."

Az egyik legemlékezetesebb összezördülés a két rivális között a 2016-os Spanyol Nagydíjon volt, amikor az első sorból indulva az első körben összeütköztek, így mindketten pont nélkül zárták a futamot.

„Nem bántam meg semmit. Szenzációs idők voltak, hatalmas küzdelemmel, nagyon büszke vagyok rá – mondta a televíziós szakértőként dolgozó Rosberg arról az időszakról. – Azóta visszatért [a kapcsolatunk] semleges fázisba, ami teljesen rendben van."

A kettejük közötti rivalizálás egyébként a 2022-es szezonban is jelen van, hiszen az Extreme-E-bajnokságban mindketten indítottak csapatot, jelezve a klímavédelem támogatását. Tavaly a sorozat első évadában a pontverseny első két helyén végeztek ugyanannyi szerzett ponttal, idén viszont három futamot követően Rosberg csapata (Mikaela Åhlin-Kottulinsky és Johan Kristoffersson) jobban áll, mint Hamilton kettőse (Cristina Gutiérrez és Sébastien Loeb).

„Előzetesen nem tudtunk egymás terveiről, párhuzamosan építettük fel a csapatainkat. Néhány hét különbséggel jelentettük be a csapatainkat, ami teljesen klassz, és örülök, hogy újraélesztjük a párharcot."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK