Russell szerint túl sok időt pazarolt el a Williamsnél

Forma-1, Belga Nagydíj, George Russell, Williams
Williams' British driver George Russell celebrates with his trophy after taking second place in the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 29, 2021. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton jelenlegi csapattársa már korábban elszabadult volna a leggyengébb csapattól, de a szerződése nem engedte, így a háromévnyi szenvedést ki kellett várnia, hogy végre saját jogon a Mercedes ülésében versenyezhessen.

A motorsportvilág akkor figyelt fel a Mercedes-családba tartozó juniorversenyzőre, amikor 2017-ben a GP3-at, 2018-ban pedig a Forma-2-t nyerte meg nagy fölénnyel. Már az előbbi évben is bepillanthatott az F1 világába a Force India tesztpilótájaként, ám szerződést csak az F2-es sikere után kínált neki valamelyik istálló: a Williams.

harmadik, harmadik és ötödik helyen zárt a konstruktőrök között – utalt Russell a Felipe Massa, Valtteri Bottas páros sikereire. – Aztán 2018-ban szörnyű évet zártak, utolsók lettek. De úgy gondoltuk, hogy hamar van innen visszaút a középmezőnybe, így a hároméves szerződést jónak gondoltuk, hogy pontokért, dobogókért harcolhassunk.

A tavalyi egykörös Belga Nagydíjon elért második hely messze Russell legkiemelkedőbb eredménye a williamses éveiből Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A szenvedés a leggyengébb csapatnál azért is lehetett különösen fájó Russellnek, mert a 2018-as F2-es sorozatban mögötte végző Lando Norris és Alexander Albon sorra szerezték a pontokat a McLarennek és a Toro Rossónak (majd a Red Bullnak). A most 24 éves brit számára

a 2020-as Szahír Nagydíj volt az egyetlen alkalom a három év alatt, amikor lehetősége volt átülnie a Mercedesbe, amikor a koronavírusos Lewis Hamiltont kellett pótolnia a csapatnál.

Akkor sokáig a futamgyőzelemért harcolt Russell, ám egy elrontott kerékcsere és egy defekt miatt végül a kilencedik hellyel (egyben az első pontszerzésével) kellett megelégednie.

„Utólag belegondolva hihetetlenül nehéz lett volna 2020-ban vagy tavaly a Mercedeshez csatlakozni, hiszen

Most viszont új lapot indított mindenki, így talán ez volt a megfelelő időpont [a váltásra] – mondta Russell. – Toto [Wolff csapatfőnök] mindig azt mondta, hogy végezzem a dolgom úgy, ahogy addig, és megkapom a helyet. Szóval hittek bennem, és ettől szerencsésnek érzem magamat, mert sosem próbáltak célkeresztbe állítani, egyszerűen fel akartak építeni, amíg biztosak voltak abban, hogy képes vagyok kihozni magamból a bennem rejlő lehetőségeket."