Alonso: Az F1 unalmas és kiszámítható

Forma-1, Katari Nagydíj, Fernando Alonso, Alpine
LOSAIL INTERNATIONAL CIRCUIT, QATAR - NOVEMBER 21: Fernando Alonso, Alpine F1, 3rd position, with his trophy during the Qatar GP at Losail International Circuit on Sunday November 21, 2021 in Losail, Qatar. (Photo by Steven Tee / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Érzi a csapata fejlődését és szórakoztatóbbnak tartja az idei szezont a tavalyinál, ám továbbra is unalmasnak és kiszámíthatónak gondolja a sportágat a kétszeres világbajnok Fernando Alonso, akit ezáltal az apró örömök motiválnak.

A kétszeres világbajnok kétévnyi kihagyás után tavaly tért vissza a Forma-1-be, és ugyan a koronavírus-járvány miatt 2021 helyett 2022-ben vezették be a szabálymódosításokat, a tavaly Katarban dobogóra álló Alonso idén nem lát esélyt arra, hogy a legjobbak közé kerülhessen.

Tavaly Katarban némi meglepetésre állhatott fel a dobogó harmadik fokára Fernando Alonso Forrás: Steven Tee / LAT Images/Motorsport Images

„Úgy-ahogy, de sajnos a Forma-1 még mindig kiszámítható – válaszolta arra a kérdésre, hogy az idéntől bevezetett új szabályokkal szorosabb küzdelmet várt-e. – Most minden a Red Bullról és a Ferrariról szól, csak Max Verstappen, Charles Leclerc, Carlos Sainz és Sergio Pérez képes nyerni.

Szórakoztatóbbak lettek a nagydíjak, ezekkel az autókkal jobban lehet harcolni, de ettől még szerintem túl unalmas. Viszont ez is az F1 része, mindig lesznek olyan csapatok, akik gyorsabbak másoknál."

A spanyolt több balszerencse is érte eddig az idényben, a legjobb eredménye pedig a Brit Nagydíjon elért ötödik hely, ahol a hajrában a a biztonsági autós fázist követően sokkal rosszabb állapotban lévő gumikon haladó Charles Leclerc ellen sem volt esélye az előzésre az Alpine-nal.

„A silverstone-i hajrá szenzációs volt, de ezt is csak az okozta, hogy a Safety Car összehozta a mezőnyt. Így hirtelen szemtanúja lehettem az élmezőny csatájának, ugyanakkor addig

Ugyan Montrealban a második helyről indulhatott Alonso, végül a futam nem jól sikerült neki. A hamarosan 41 esztendős kétszeres világbajnok szerint azonban ki kell élvezni az ilyen apró örömöket, és ezekből kell erőt meríteni a folytatásra.

„Természeresen hiányoznak a pódiumceremóniák, remek érzés néha kiemelkedni egy kicsit, mint amikor Kanadában az első sorból indulhattam Max mellől.

Mindig is ez volt az erősségem, ez teszem engem büszkévé, és ez is motivál: legyek jobb, mint 2021-ben. Önmagad ellen is lehet harcolni ebben a sportágban."

Az Alpine spanyolja szerint az utóbbi futamokon egy fejlesztési csomagnak is köszönhetően egyre versenyképesebbé vált az Alpine, amit az ausztriai kettős pontszerzés mellett az is jól mutat, hogy a konstruktőrök pontversenyében utolérték a negyedik helyen álló McLarent.

„Egészen elégedett vagyok az idénnyel. Ütőképesek vagyunk, de hibák és balszerencsék is akadnak, mint a sprintfutam elején – utalt arra, hogy Spielbergben műszaki hiba miatt nem tudott elrajtolni a 8. helyről, majd vasárnap az utolsó sorból kellett zárkóznia. –

a lassú kanyarok ugyan még mindig nem az erősségeink, de a fejlesztések óta zárkózunk az élmenőkre."