Vágólapra másolva!
Az egykori F1-es pilóta, manapság szakkommentátorként tevékenykedő Martin Brundle kiemelte, hogy Max Verstappen idén sokadszorra tisztán versenyzett Ausztriában a Ferrarik ellen. A brit exversenyzőben ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a címvédő nem árnyékolja-e be a karrierjét piszkos húzásokkal, ha a pontverseny esetleg szorosabbá válik.

Bár Max Verstappen viszonylag nagy különbséggel, 38 ponttal vezet a tabellán Charles Leclerc előtt, azért még mindig ki lehet jelenteni, hogy a Ferrari pilótája is meccsben van, és az idei év leginkább az ő párharcukról szól. Ez a küzdelem azonban eddig teljesen más, mint a holland versenyző tavalyi, Lewis Hamilton ellen folytatott, roppant feszült csatája.

Verstappen a sportszerűség határain belül próbált védekezni Leclerc-ék ellen Forrás: AFP/Jure Makovec

Verstappen és Leclerc idén már sokszor összecsapott a pályán, de eddig igazából még csak fel sem merült, hogy valamelyikük szabálytalanságot követett volna el a másikkal szemben. Így volt ez az Osztrák Nagydíjon is, ahol tempóból semmi esélye nem volt riválisa ellen, és ezt nem próbálta meg kompenzálni olyasmivel, ami miatt esetleg szankcionálhatták volna.

– fogalmazott a korábbi F1-es pilóta, jelenleg a brit Sky Sports szakkommentátoraként tevékenykedő Martin Brundle szokásos jegyzetében. – Ez a különbség lehetővé tette számukra, hogy kétszer annyit teljesítsenek az első, közepes gumiszetten. Akkor tudták visszaszerezni a pályapozíciót Max ellen, amikor csak akarták, ő pedig ismét nagyon tisztességesen és profin vezetett és védekezett.”

Brundle-ben felmerül a kérdés, hogy mi lesz, ha Leclerc vagy esetleg más közel kerül Verstappenhez a táblázaton.

Idén általában [korrekt], bár Silverstone-ban nagyon feszegette a határokat, amikor Mick Schumacher ellen védekezett – folytatta. – Emlékszem, tavaly Dzsiddában megjegyeztem, hogy Michael Schumacher és bizonyos mértékig Ayrton Senna elképesztő örökségét részben beárnyékolja pár piszkos húzás, és Max jobban tenné, ha elkerülné, hogy a karrierjét így ítéljék meg.

Érdekes lesz látni, hogy ez miként alakul, ha a bajnokságban úgy hozza a szükség.”

Verstappen egyelőre magabiztosan vezeti a bajnokságot Forrás: AFP/Joe Klamar

„Max nyugodtan vezeti a bajnokságot, 38 ponttal Charles előtt – jelentette ki Brundle. – Azonban ez egészen másképp is alakulhatott volna, ha a Ferrari megbízhatóbb, például Spanyolországban és Azerbajdzsánban, vagy Monacóban és Nagy-Britanniában élesebb a stratégiát tekintve. Maxnak persze az első három futamon volt két kiesése, de Leclerc tempója végig lenyűgöző volt.”

A középszerű F1-es pályafutás után szakkomentátorként dolgozó Brundle fantáziálása Verstappen meg sem történt piszkos húzásairól annak fényében furcsa, hogy a tavalyi brit versenyen honfitársa, Lewis Hamilton pont Verstappent lökte ki, aki a kórházból nézte végig, ahogy a brit a győzelmét ünnepli dobogón, miután egy enyhe büntetéssel megúszta a szabálytalanságot.