Társoldalunk:

Hamilton honfitársa arról elmélkedik, hogy Verstappen ki fog-e lökni valakit, ha szorossá válik a szezon

2022.07.13. 09:14

Az egykori F1-es pilóta, manapság szakkommentátorként tevékenykedő Martin Brundle kiemelte, hogy Max Verstappen idén sokadszorra tisztán versenyzett Ausztriában a Ferrarik ellen. A brit exversenyzőben ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a címvédő nem árnyékolja-e be a karrierjét piszkos húzásokkal, ha a pontverseny esetleg szorosabbá válik.

Bár Max Verstappen viszonylag nagy különbséggel, 38 ponttal vezet a tabellán Charles Leclerc előtt, azért még mindig ki lehet jelenteni, hogy a Ferrari pilótája is meccsben van, és az idei év leginkább az ő párharcukról szól. Ez a küzdelem azonban eddig teljesen más, mint a holland versenyző tavalyi, Lewis Hamilton ellen folytatott, roppant feszült csatája.

Verstappen a sportszerűség határain belül próbált védekezni Leclerc-ék ellenForrás: AFP/Jure Makovec

Verstappen és Leclerc idén már sokszor összecsapott a pályán, de eddig igazából még csak fel sem merült, hogy valamelyikük szabálytalanságot követett volna el a másikkal szemben. Így volt ez az Osztrák Nagydíjon is, ahol tempóból semmi esélye nem volt riválisa ellen, és ezt nem próbálta meg kompenzálni olyasmivel, ami miatt esetleg szankcionálhatták volna.

Leclerc és Carlos Sainz Ferrarijai egyszerűen jobbak voltak a gumikezelésben, és sokkal gyorsabbnak bizonyultak Verstappennél – fogalmazott a korábbi F1-es pilóta, jelenleg a brit Sky Sports szakkommentátoraként tevékenykedő Martin Brundle szokásos jegyzetében. – Ez a különbség lehetővé tette számukra, hogy kétszer annyit teljesítsenek az első, közepes gumiszetten. Akkor tudták visszaszerezni a pályapozíciót Max ellen, amikor csak akarták, ő pedig ismét nagyon tisztességesen és profin vezetett és védekezett.”

Brundle-ben felmerül a kérdés, hogy mi lesz, ha Leclerc vagy esetleg más közel kerül Verstappenhez a táblázaton.

Idén általában [korrekt], bár Silverstone-ban nagyon feszegette a határokat, amikor Mick Schumacher ellen védekezett – folytatta. – Emlékszem, tavaly Dzsiddában megjegyeztem, hogy Michael Schumacher és bizonyos mértékig Ayrton Senna elképesztő örökségét részben beárnyékolja pár piszkos húzás, és Max jobban tenné, ha elkerülné, hogy a karrierjét így ítéljék meg. Érdekes lesz látni, hogy ez miként alakul, ha a bajnokságban úgy hozza a szükség.”

Verstappen egyelőre magabiztosan vezeti a bajnokságotForrás: AFP/Joe Klamar

„Max nyugodtan vezeti a bajnokságot, 38 ponttal Charles előtt – jelentette ki Brundle. – Azonban ez egészen másképp is alakulhatott volna, ha a Ferrari megbízhatóbb, például Spanyolországban és Azerbajdzsánban, vagy Monacóban és Nagy-Britanniában élesebb a stratégiát tekintve. Maxnak persze az első három futamon volt két kiesése, de Leclerc tempója végig lenyűgöző volt.”

A középszerű F1-es pályafutás után szakkomentátorként dolgozó Brundle fantáziálása Verstappen meg sem történt piszkos húzásairól annak fényében furcsa, hogy a tavalyi brit versenyen honfitársa, Lewis Hamilton pont Verstappent lökte ki, aki a kórházból nézte végig, ahogy a brit a győzelmét ünnepli dobogón, miután egy enyhe büntetéssel megúszta a szabálytalanságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK