Társoldalunk:

Alonsót újabb hihetetlen balszerencse fosztotta meg a bravúros eredménytől

2022.07.11. 06:15

Fernando Alonso akár a középmezőny elejéig felzárkózhatott volna az Osztrák Nagydíjon, ám a spanyol pilótát ismét hatalmas balszerencse sújtotta. A kétszeres F1-es világbajnok ettől függetlenül élvezte a versenyzést, és még arra is volt ideje, hogy előzés közben mutogasson ellenfelének.

Fernando Alonsót idén sokadszor sújtotta balszerencse az Osztrák Nagydíj hétvégéjén, ráadásul most többször is kijutott neki a „jóból”. A 41. születésnapjához közelítő pilóta előbb a sprintfutamon nem tudott elindulni, majd amikor úgy tűnt, hogy a főversenyen ennek ellenére is szép eredményt érhet el, ismét elképesztően peches volt. 

Amikor már úgy tűnt, hogy Fortuna rámosolygott, Alonsóra ismét lecsapott a balszerencse - galériaForrás: NurPhoto via AFP/Alessio De Marco/LiveMedia/NurPhoto/Alessio De Marco

Az 57. körben Alonso a hatodik pozícióban haladt, de a körülötte lévőkkel ellentétben ő még csak egyszer állt ki, ráadásul csak a keményeket használta, úgyhogy mindenképpen muszáj volt még kereket cserélnie. Ekkor úgy nézett ki, hogy végre rámosolyog a szerencse: Carlos Sainz autója elfüstölt, és a virtuális biztonsági autónak köszönhetően kisebb időveszteséggel tudta abszolválni a bokszutca meglátogatását. Utána a kilencedik helyre jött vissza, de a friss közepeseken reális esélye volt, hogy Lando Norrist és a két Haast levadássza.

Azonban Alonso szempontjából mindez túl szép volt, hogy igaz legyen, és szurkolói nem sokáig reménykedhettek az erős pontszerzésben. Az Alpine versenyzője ugyanis akkor érthetetlen módon egy körrel később még egyszer kiment új abroncsokért. Ekkor természetesen további pozíciókat bukott, és a tizennegyedik helyről kellett visszazárkóznia. Végül tizedikként ért célba, úgyhogy egy pontot tudott szerezni.

Itt azonban még nem volt vége, és egy időre az az egység is veszélybe került. Alonsót és az Alpine-t beidézték a sportfelügyelőkhöz, mondván, a második kerékcseréje után veszélyesen engedték ki. Innentől kezdve sokan úgy gondolhatták, hogy az A522-esre nem rögzítették megfelelően az egyik abroncsot, és ezért kellett visszajönnie.

Azonban kiderült, hogy ez csak félig igaz: a kétszeres F1-es világbajnok autóján valóban meglazult a bal első abroncs, ám az FIA jelentéséből kiderült, hogy nem a szerelő hibázott. A kör elején ugyanis még minden rendben volt, ám a 3-as kanyarban a rögzítés minimális mértékben meglazult. Alonso azonnal érezte a bajt, és közölte, hogy újabb kiállásra van szükség, ám az okát ő sem tudta, mert szemmel alig volt látható az elmozdulás. A spanyol versenyző arról számolt be a döntéshozóknak, hogy csupán a vibráció jelezte neki a problémát.

A sportfelügyelők az érintettek meghallgatása mellett megvizsgálták a videófelvételeket, a rádiókommunikációt, valamint a bal első kereket a gumival és a tengellyel együtt. Végül a fent taglalt okokból nem büntették meg Alonsót, így mondhatni, legalább ezt megúszta. 

Alonso nem sokkal a második kerékcseréje után érezte, hogy gond vanForrás: NurPhoto via AFP/Alessio De Marco/LiveMedia/NurPhoto/Alessio De Marco

A történtek ellenére a 32-szeres futamgyőztes nem tűnt bosszúsnak, pedig ez már a sokadik alkalom az idényben, hogy a balszerencse kibabrált vele. A bosszankodás helyett a pozitívumokat emelte ki, és elárulta, hogy így is élvezte a futamot.

Szórakoztató volt, az autó hihetetlenül gyorsan ment – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –A tizenkilencedik helyről rajtoltam, és megvolt az esélyem a hatodik helyre, ami sokat jelent számunkra. A pontok továbbra is elkerülnek minket, de így is jó móka [volt].”

Alonso valóban elemében volt, és ezt a felzárkózása mellett az is bizonyítja, amit Cunoda Juki megelőzése közben tett. A mezőny legfiatalabb pilótája kissé leszorította a legidősebbet a 3-as és a 4-es kanyar közötti egyenesben, ám az Alpine versenyzője így is el tudott menni mellette, és 300 km/h feletti tempónál arra is volt ideje, hogy kifejezze riválisának nemtetszését.

Alonso 300 km/h óra feletti sebességnél jelezte Cunodának, hogy túl messzire ment

Csapattársát, Esteban Ocont elkerülték a problémák, így Sainz és Sergio Pérez kiesésének köszönhetően az ötödik helyen intette le a kockás zászló. Alonso örül, hogy az autó gyors, és megcélozta a három élcsapat mögötti pozíciót, amelyet jelenleg csak Norris imolai dobogója miatt nem ők birtokolnak, hiszen pontegyenlőség van az Alpine és a McLaren között.

Ezen a hétvégén valósággal szárnyaltunk – jelentette ki. – Örülök, hogy [Oconnak] köszönhetően szereztünk néhány pontot. Meglátjuk, hogy a következő pár futamon tudunk-e mindkét autóval [pontokat] gyűjteni. A McLarennel küzdünk a bajnokság negyedik helyéért.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK