Társoldalunk:

Vettel súlyos pénzbüntetést is kapott a szörnyű hétvégéjén

2022.07.10. 08:51

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 25 ezer eurós felfüggesztett pénzbüntetésre ítélte Sebastian Vettelt, amiért a német pilóta engedély nélkül távozott az időmérő edzést követő versenyzői értekezletről.

A pénteknél csak a szombat alakult rosszabbul Sebastian Vettel számára az Osztrák Nagydíjon. Azok után, hogy a kvalifikáción senkit nem tudott megelőzni – Vettel pályafutása során először esett ki sorozatban a harmadik időmérő edzésén is a Q1-ben –, a szombati sprintfutamon hiába lépett előre néhány helyet, a táv feléhez érkezve összeért Alexander Albonnal, miközben próbálta megelőzni őt. A német a kavicságyba pördült ki, és ugyan tudta folytatni a versenyt, végül a hajrában az Aston Martin sérülései miatt a csapat a bokszba rendelte.

Azt hiszem, Albon egy kicsit optimista volt, amikor a 6-os kanyarban harcoltunk és belém csúszottnyilatkozta Vettel. – Ez az esélyünkbe került, hogy tisztességes rajtpozíciót szerezzünk. Kijutottam a kavicságyból, de az autó megsérült, ez pedig azt jelenti, hogy a versenyen majdnem onnan indulok, ahonnan a sprinten. Sajnálom, mert jól haladtunk előre a táv elején, és úgy gondolom, hogy helyes döntés volt a lágyakon indulni. Még egy hosszú verseny előttünk áll, és mindent megteszünk, hogy holnap feljebb lépjünk a sorrendben."

Ezután jött a hír a futamon a 18. helyről induló négyszeres világbajnok számára, hogy az FIA 25 ezer eurós felfüggesztett pénzbüntetésre ítéli a péntek esti magatartása miatt.

„Sebastian Vettel engedély nélkül távozott a július 8-án, pénteken 19:30-kor tartott versenyzői értekezletről, majd frusztrációjának adott hangot a megbeszélés miatt. A pilóták nem távozhatnak akkor, amikor csak akarnak, ez a részvételi kötelezettség megszegését jelenti. Az ilyen szintű versenyzők világszerte példaképek minden pilóta számára és a versenybírók szerint Vettel ebben az esetben nem felelt meg ennek a szempontnak – áll az FIA közleményében. – Ezután Vettelnek megbeszélése volt a versenyigazgatóval, aki arról tájékoztatta a stewardokat, hogy Vettel őszintén elnézést kért, utána pedig építő jellegű beszélgetést folytattak a megbeszélésen elhangzottakról. A versenybírók úgy döntenek, hogy történt olyan szabálysértés, ami nem maradhat büntetés nélkül, de a versenyigazgató jelentése alapján enyhítő tényezők is vannak. Ezért a stewardok az FIA 20.1. cikkének megsértése miatt 25 000 eurós pénzbüntetést szabnak ki, amelyet felfüggesztettek a 2022-es idény hátralévő részére."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK