Társoldalunk:

Norris félve vezette a McLarent az időmérőn

2022.07.09. 10:46

Az Osztrák Nagydíj nyitónapja nem a McLarennek kedvezett, hiszen a szabadedzés után az időmérőn is műszaki problémákkal kellett szembenézniük, így a 2018-as Abu-dzabi Nagydíj óta a legrosszabb kvalifikációs eredménnyel vághatnak neki a hétvége folytatásának. A pilóták csalódottan értékeltek péntek este.

Már kétszer is dobogóra állt, és minden eddigi futamán pontot szerzett Lando Norris Ausztriában, a mostani hétvége azonban szörnyen indult számára, miután az első szabadedzésen elfüstölt a motorja, majd az időmérőn fékprobléma is hátráltatta. Pedig a Q1-es tempója alapján úgy gondolja, a legjobb tízből is indulhatna a sprintfutamon – ezt alátámasztja, hogy a három élcsapat pilótáin kívül csak Fernando Alonso végzett előtte az időmérő első szakaszában.

„Kemény kvalifikáció volt: hadilábon álltunk a fékezéssel, így egyetlen kört sem tudtunk normálisan teljesíteni. Erőforrás-problémánk volt délelőtt, ennek ellenére az [időmérő] eleje jól indult, megfelelő volt a tempónk, és a Q3-ba is bejuthattunk volnanyilatkozta Norris. – Megvan a bizalmam az autóban, de [a szabadedzésen] köröket vesztettünk, így a Q1-ben tapasztaltam először, hogy nagy tapadással és kevés üzemanyaggal hogy megy. [A Q2-ben] pedig ijesztő volt, ahogy a kocsi a fékezési zónába érve egyenesen ment volna tovább, de remélhetőleg ki tudjuk javítani a problémát, és a sprinten tudunk néhány helyet előrelépni a vasárnapi futam előtt."

Daniel Ricciardo számára már a szabadedzés sem alakult ígéretesen, hiszen a 17. helyen végzett, ám ezt még lehetett azzal magyarázni, hogy az ausztrálnak gondjai voltak az autó hátsó szárnyával, így lényegében nem tudott DRS-t használni. Az időmérőn azonban a már jónak tűnő McLarennel egy helyet tudott csak előrelépni, így 24 ezredmásodperccel lemaradt a Q2-ről az idén eddig mindössze kétszer (plusz az imolai sprintfutamon) pontot szerző pilóta.

„Nem szeretném kifogásként használni az FP1-es problémáinkat. Egyszerűen nem voltunk elég gyorsak, ezen a rövid pályán pedig ez sokba kerül, hiszen 30 ezreddel jobb körrel is a Q2-be jutottam volna. Nem akarom szó nélkül elfogadni, rá akarok jönni, mi okozza [a lassú tempót]. Akkor lesz jobb, ha próbálom megérteni, és felnőttként viselkedem ebben a helyzetben. Persze a hétvége lényegi része még hátra van, úgyhogy előrefelé tekintünk és tovább harcolunk. Már remélhetőleg a sprinten tudunk előrébb lépni, és vasárnap szerzünk néhány pontot."

A wokingiak versenyigazgatója, Andrea Stella a pozitívumokat (elsősorban Lando Norris Q1-es tempóját) emelte ki az időmérő után, és szintén a pontszerzésben reménykedik a hátralévő két napon.

'Sok probléma befolyásolta a felkészülésünket az időmérőre, és magát az időmérőnket is, de szerencsére még sok van hátra – mondta Stella. – Daniel az FP1-es gondjai ellenére alig maradt el a Q2-től, Lando pedig a fékhibája előtt bizonyította, hogy van potenciál az autóban, ami akár a középmezőny elejére is elég lehetett volna. Igyekszünk mihamarabb megoldani a problémákat, hogy a sprinten, és főleg a futamon pontokért harcolhassunk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK