Vágólapra másolva!
Az Osztrák Nagydíj sprintfutamának első három helyezettje egyaránt úgy véli, hogy a verseny első körei voltak a döntőek. Max Verstappen optimistán várja a viadalt, Charles Leclerc pedig bízik benne, hogy hatékonyabb együttműködésre lesznek képesek Carlos Sainzcal.

Az Osztrák Nagydíj sprintfutamán az első hármat tekintve nem változott az időmérőn kialakult rajtsorrend, vagyis Max Verstappen nyert a két Ferrari előtt. A címvédő ezzel növelte előnyét a bajnokságban, és nem mellesleg megszerezte a rajtelsőséget a vasárnapi versenyre.

Verstappen magabiztosan nyerte meg a sprintfutamot Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Rose

Bár az elindulás után Carlos Sainz közel került a holland pilótához, végül nem változott az éllovas személye, és ezt követően Verstappen kényelmes előnyt autózott ki, amit a továbbiakban könnyedén be tudott osztani. A 24 éves versenyző is ezt emelte ki.

– utalt a holland szurkolókra a leintés utáni interjúk során. – Jó verseny volt, az elején megvolt a tempónk, utána pedig közel voltunk egymáshoz. Jó volt, az történt, aminek egy sprintfutamon történnie kell, tövig nyomtuk a gázt. Az első körök voltak fontosak, és persze ők is csatáztak egy kicsit [egymással], úgyhogy kialakult némi különbség. Utána elég hasonló tempót produkáltunk, úgyhogy vasárnap egy újabb érdekes csatára számítok. A verseny persze sokkal hosszabb lesz, úgyhogy a gumik tekintetében trükkösnek ígérkezik.”

A sprintfutamot látva Verstappen kifejezetten optimistán várhatja a főversenyt. Ő azonban kiemelte, hogy több szempontból is teljesen más körülményekre kell készülni, már csak a két esemény hossza közötti eltérésből adódóan is. „Meglátjuk, szerintem az autó jó, csak néhány dolgot kell finomhangolnunk – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Összességében ezen a hétvégén ismét rendkívül versenyképesek vagyunk.”

Charles Leclerc-t lerajtolta Carlos Sainz, de a monacói pilóta hamar visszavette a második helyet. Pár körrel később azonban csapattársa ismét megtámadta, de az azt követő egyenesben a négyszeres futamgyőztes megint csak vissza tudott jönni a 27 éves versenyző elé. A bajnoki tabella harmadik helyezettje szintén kiemelte az első köröket.

A futam első része trükkös volt, minden a menedzselésről szólt

– kezdte. – Max azonban gyors volt, az elején eléggé nyomta, úgyhogy én próbáltam kontrollálni a gumijaimat, hogy a végén támadhassak. Utána volt egy kis csatám Carlosszal. Aztán elkezdtem nyomni, valamennyit közeledtem, de összességében nagyon közel volt [a tempónk]. Holnap lesz a verseny, és remélhetőleg hasonlóan jól tudunk rajtolni, mint ma, és egy kicsit nagyobb nyomást fogunk helyezni Maxra.”

Sainz többször is megtámadta Leclerc-t, amivel magát és csapattársát is hátráltatta Forrás: AFP/Joe Klamar

A két Ferrari csatája egészen biztosan nem segített Verstappen ellen, így adódik a kérdés, hogy a futamon képesek lesznek-e nagyobb mértékű együttműködésre. Leclerc erre csak annyit válaszolt, hogy „nagyon remélem”.

Az első hármasból Sainz kapta el a legjobban a rajtot, ám ebből végül nem tudott profitálni. Az első körökben aztán többször is megtámadta csapattársát, ami nem tett jót az abroncsainak. Ennek következtében a végén inkább lassított.

– elevenítette fel a történteket. – Előbb Maxszal a hármas kanyarba menet, utána egy kicsit később Charles-lal ugyanott. Szórakoztató volt, ahogyan annak lennie kell, jó versenyzés volt. Aztán viszont valószínűleg egy kicsit túlmelegítettem a gumikat Charles mögött, és valamelyest vissza kellett vennem, hogy ezt helyrehozzam.”

Ahogyan Leclerc-nek, úgy Sainznak is lehet esélye Verstappen ellen a futamon, ha minden kedvezően alakul számára. A holland pilótához hasonlóan a Brit Nagydíj győztese is hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül ugyanerre a forgatókönyvre kell számítani.

Meglátjuk, úgy gondolom, hogy mindenekelőtt a tempónkon kell egy kicsit javítanunk, mert a futam elején [Verstappen] nagyon erősnek tűnt

– fogalmazott. – Később úgy nézett ki, hogy felvesszük fele a versenyt. A verseny hosszabb lesz, és más keverékeken fogunk menni, szóval bármi megtörténhet. A fontos az, hogy mindketten ott vagyunk a [győzelemért folytatott] harcban, én pedig a legjobbamat fogom nyújtani, hogy megverjük Maxot.”