Fontos szabályváltozásokat jelentett be a Forma-1

Forma-1, Brit Nagydíj, rajt
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen (L) and Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr (2L) battle for the first corner following a re-start in the Formula One British Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 3, 2022. (Photo by Ben Stansall / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Osztrák Nagydíj pénteki napján tartott ülést az F1-es bizottság, ahol elfogadtak néhány szabályváltozást. Többek között megemelték a költségvetési plafont, valamint elhalasztották a pattogással kapcsolatos intézkedések bevezetését.

Az elmúlt időszakban több olyan téma is felmerült az F1-ben, amelyben sokak szerint szabályváltozásra volt szükség. Az F1-es bizottság pénteki ülésén döntést hozott néhány fontos kérdésben, de hozzá kell tenni, hogy ezek csak akkor lépnek hatályba, ha a Motorsport Világtanács is elfogadja a változtatásokat.

Több ponton is módosítanak a szabályokon, amennyiben arra a Motorsport Világtanács is rábólint Forrás: AFP/Ben Stansall

A csapatok számára talán legfontosabb téma a költségvetési plafon volt. Az elmúlt hónapokban világszerte elszabadult az infláció, és ez a Forma-1-re is komoly hatással van, az istállóknak váratlanul megnövekedtek a kiadásaik. Többen is megkongatták a vészharangokat, hogy amennyiben nem történik változás, lesznek olyan alakulatok, amelyek az utolsó futamokon nem indulnak el, hogy be tudják tartani a limitet.

Az FIA, a Forma-1, és a tízből kilenc csapat megszavazta, hogy 3,1%-kal növeljék meg a limitet.

Mindez azt jelenti, hogy a költségvetési korlát az erre a szezonra eredetileg meghatározott 140 millió dollár helyett 144,34 millió lesz. Hogy melyik istálló ellenezte a változtatást, arról egyelőre nincs információ.

Az utóbbi hetek másik forró témája az autók pattogása, illetve annak szabályozása volt. A Kanadai Nagydíj hétvégéje előtt az FIA kiadott egy technikai direktívát, amelyben rögzítette, hogy a jövőben hogyan fogják mérni mindezt. A legutóbbi tájékoztatás szerint ez a Francia Nagydíjtól lépett volna érvénybe, most azonban úgy döntöttek, hogy

a csapatoknak csak a spái hétvégétől kell alkalmazkodniuk az új helyzethez.

Emellett a szabályzatba bekerült, hogy az előszezoni teszteket rendezhetik Európán kívül, akár négy nappal az első futamhétvége előtt is. Továbbá szó esett a 2026-ban érkező motorszabályokról, de erről a közlemény csak annyit említ, hogy nagyon közel vannak a véglegesítéshez.

Az FIA elnöke méltatta az új szabályokat Forrás: AFP/Franck Fife

„A Forma-1 egy történelmi, teljesen új szabályok debütálását hozó év közepén közepén jár – nyilatkozta Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke. – Ez eddig nagy sikert aratott, ami leginkább a Brit Nagydíjon mutatkozott meg, ahol rengeteg autó csatázott jó pozíciókért egészen a verseny végéig. Továbbra is pozitív irányba fogjuk fejleszteni ezeket az előírásokat, és a biztonság tekintetében is egyre magasabbra emeljük a lécet.”