Társoldalunk:

Sokkolta a Mercedest, hogy néhány riválisuk mivel trükközik

2022.07.06. 10:03

Toto Wolff nagyon meglepődött, amikor az FIA erről tájékoztatta őket. Mike Elliott, az istálló technikai igazgatója arról beszélt, fontolóra veszik, hogy a Red Bull által kitalált fejlesztési irányt kövessék.

A Red Bull által választott technikai koncepció kétségtelenül hatékony az idei autóval, a csapat a versenyzők és a konstruktőrök világbajnokságát is magabiztosan vezeti. Több istálló elkezdte az ő fejlesztési irányukat követni, bár az Alpine például más utat jár. A Mercedes részéről bevallották, ők sem zárkóznak el attól, hogy az RB18-on látható megoldásokat átvegyék.

A Red Bull és a Mercedes 2022-es autójaForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„A külső borítás láthatóan nagyon különböző [a Red Bullon és a Mercedesen], mégsem ez a legnagyobb különbség, hanem a padlólemez kialakítása. – mondta Mike Elliott technikai igazgató az Autosportnak. – Kiértékeltünk néhány ahhoz hasonlító koncepciót. Nem tudom megmondani, melyik irányba megyünk tovább, de megnézzük az övékét is."

Butaság lenne mellőzni azokat a gondolatokat, hogy esetleg tévedtünk és hogy ne nézzük meg, mások mit csináltak.

„És ez nem csak a Red Bull koncepciójára vonatkozik, hanem a mezőny összes autójára. Mindegyiket megnézzük, érdekes-e, és miért. Átgondoljuk, hogyan működhet a Red Bull kocsija, és miért működik úgy? Ugyanez érvényes a mezőny összes autójára. Utána meglátjuk, tanulhatunk-e, átvehetünk-e valamit belőle."

A Mercedes teljesítménye idén visszaesettForrás: AFP/Sebastien Bozon

Talán látunk változtatásokat idén. Talán jövőre fogunk. Vagy lehet, hogy maradunk a saját verziónknál.

A Red Bull rossz szemmel nézte, amikor az Aston Martin az övékhez nagyon hasonló autóval jelent meg a Spanyol Nagydíj, de ott arra gyanakodtak, hogy az oda igazoló mérnökök illegálisan vittek magukkal információt. A szabálytalan másolási ügy azóta elévült.

Az új szabályrendszerben az erősorrendben a harmadik helyre visszacsúszó Mercedes idén két nagyobb fejlesztési csomagot vetett be eddig, Elliott szerint az elsővel a pattogás mérséklése érdekében léptek, de azzal vesztettek az aerodinamikai teljesítményből, a legutóbbi frissítéssel ebből próbáltak visszahozni.

Wolff meglepődött más csapatok trükközésén

A Brit Nagydíjon a sok események hevében kisebb figyelmet kapott egy szabályváltozás, ami az autók padlólemezének hajlékonyságára vonatkozik. Mindezt az FIA formulaautós bizottságának elnöke, Nikolasz Tombazisz ismertette a csapatokkal, miután a szövetség tudomására jutott, hogy egyesek trükközve elérték, hogy az engedélyezett 2 mm helyett akár 6 mm-rel is deformálódjon a padlólemez, így az alacsonyabb hasmagassággal aerodinamikai előnyhöz jutottak.

Trükkös megoldást fejlesztett ki néhány meg nem nevezett csapatForrás: Zak Mauger / LAT Images/Motorsport ImagesTel: +44(0)20 8267 3000email: info@motorsportimages.com/Zak Mauger

Az ellenőrzések azért nem mutatták ki a turpisságot, mert a mérést a padlólemez meghatározott pontjain végzik, ám ezek szerint néhány csapat leleményesen megoldotta, hogy ott megfeleljenek a szabályoknak, a lemez máshol viszont jobban deformálódott.

A hétvégi Osztrák Nagydíjon még nem vezetnek be a szigorúbb ellenőrzést, az utána következő Francia Nagydíjon viszont már igen, a mérési tartomány kiterjesztésével.

„Senkinek sem volt fogalma erről, amíg az FIA fel nem hozta a témát – idézte a Mercedes csapatfőnökét, Toto Wolffot az Autosport. – Ezen mindegyik csapat nagyon meglepődött.Még jobb kifejezés, ha azt mondom, sokkoló volt.„Az előírások és az előírások szándéka világos. Úgy értem, vitathatatlan, hogy a padlólemez ne legyen hajlékonyabb, mint amit az előírások engednek."

Erre azután derült fény, hogy az autók pattogását igyekszik megfékezni az FIA, és a jelenséggel összefüggésben bizonyára tüzetesebben megvizsgáltak néhány elemet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK