Társoldalunk:

Lázadni fog néhány F1-es csapat az új szabályozás miatt

2022.07.06. 06:32

Ellenállásba ütközött az FIA szándéka az autók pattogásának kordában tartására, több istálló szerint semmi szükség a július végén bevezetni tervezett előírásokra. Az egyik csapatfőnök tett egy gúnyos megjegyzést is.

Finoman szólva sem örülnek a csapatok, hogy az FIA egy komplex szabályozással megpróbálja számszerűsíteni az autók pattogását és adott esetben büntetéssel sújtani azokat, amelyeket nem felelnek meg az előírásoknak.

Új szabályozás lép életbe hamarosan a pattogásra vonatkozóanForrás: AFP/Matt Dunham

Az intézkedés a július végi Francia Nagydíjon lépne hatályba (a most hétvégi Osztrák Nagydíjon tehát még minden marad a régiben), de a következő egyeztetésen több istálló arra készül, hogy lebeszélje a szövetséget a tervéről. A Motorsport.com-nak gúnyosan reagált a tervekre az egyik névtelenséget kérő csapatfőnök.Mi a következő lépés? Kifejlesztenek egy módszert a vizes pályára, ami rákényszerít minket arra, hogy bizonyos mennyiségű csapadéknál slick gumiról intermediate-re kell váltani?A Red Bullt irányító Christian Horner kifogása elsősorban az, hogy egy állásfoglalásként és útmutatóként használt, de nem kötelező érvényű technikai direktívából csinálnak hirtelen egy új szabályt.

„Azt gondolom, a folyamatot kell megvitatnunk. A technikai direktíváknak nem kellene szabályváltozást eredményezni, ehhez adott a felügyelő testület és a folyamatok – mondta. – Nem hiszem, hogy egy technikai direktíva alkalmazására lenne szükség."

Egyes pályákon erőteljesebben, máshol szinte alig jön elő a jelenségForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Resul Rehimov

A képlet szerint a pattogás, pontosabban a függőleges mozgás során felszabaduló energia 100 kilométerenként nem haladhatja a 10 J/kg-ot, ezt egy mérőműszerrel vizsgálja az FIA – a hosszabb ideig tartó kisebb és a rövid ideig fellépő erőteljes ugrálás tehát egyaránt le van fedve az irányelvben.

Ugyanakkor a mérésnél nem veszik figyelembe a bokszból ki- és oda bevezető, a biztonsági autó mögött töltöttt köröket, valamint a rajtok és újraindítások utáni első két kört.

Emellett a tervek szerint mindegyik csapat három futamon felmentést kaphat a szabálysértési vizsgálat alól, ha valamelyik autójuk a küszöbértéket legfeljebb 20%-kal lépte túl.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK