Vágólapra másolva!
A Brit Nagydíjon az első pontjait megszerző Mick Schumacher bízik benne, hogy a jövőre nézve hasznos volt számára a Max Verstappen elleni élvezetes csata, amelyet édesanyja és nővére is a helyszínen látott. A mögöttük célba érő Sebastian Vettel elárulta, az autóban hangosan szurkolt honfitársának.

A Brit Nagydíjon megtört a jég, Mick Schumacher megszerezte első pontjait, így Luca Badoer (legtöbb futam pontszerzés nélkül) és Nicola Larini (legtöbb futam az első pontszerzés előtt) rekordjai nem forognak már veszélyben. A német pilóta a nyolcadik helyen ért célba úgy, hogy a versenyt az utolsó előtti helyről kezdte meg.

Schumacher az utolsó méterekig küzdött Verstappennel

Az utolsó körökben ráadásul Max Verstappent támadta, ami még úgy is nagy szó, hogy a címvédő autója nem volt száz százalékos. Schumacher élvezte a csatát, és reméli, hogy bőven lesz még része ilyesmiben.

Remek volt, főleg az utolsó két kör Maxszal

– nyilatkozta az F1 TV-nek. –Elég nagy kihívást jelentett, és érdekes volt megízlelni, hogy milyen csatázni vele. Remélhetőleg a jövőbeli küzdelmek szempontjából is levonhatok tanulságokat, és legközelebb már én jövök ki győztesként.”

Verstappennek keményen kellett védekeznie a 23 éves versenyző ellen, és többen is úgy vélik, hogy a holland pilóta túlment a szabályosság határán, amikor leszorította Schumachert. Utóbbi csak annyit mondott, hogy meg kell vizsgálni a helyzetet, de inkább örülni szeretne a sikernek, amit egy olyan autóval ért el, amelyet az év eleje óta lényegében nem fejlesztettek.

A kocsi tempója mindig jó volt. Néhányan fejlesztettek és visszaestek, mások fejlesztettek és előreléptek, mi pedig nem csináltunk semmit, és előreléptünk.

Remélhetőleg a Budapestre érkező új csomagunk további javulást eredményez, és még versenyképesebbek leszünk a középmezőny elején.”

Schumacher számára azért is különleges az eredmény, mert édesanyja, Corinna, valamint nővére, Gina-Maria is a helyszínen volt, és a leintés után rádión köszöntötték az újdonsült pontszerzőt. Édesapja, Michael egykori riválisa, Mika Häkkinen szintén gratulált neki. „Kedden családi napot tartottunk, és a családom néhány tagja itt van – mesélte a német versenyző. – Kicsit úgy érzem, mintha otthon lennénk, és különleges itt pontot szerezni.”

Häkkinen is gratulált Schumachernek

Az interjú közben megérkezett Sebastian Vettel is, aki köztudottan rendkívül jó viszont ápol Schumacherrel. A négyszeres világbajnok már a kiszállás után gratulált honfitársának, később pedig elmondta, hogyan élte meg az előtte zajló csatát Verstappennel.

Láttam, mi történik, hogy csökkenti a távolságot, én pedig az autóban kiabáltam, hogy »gyerünk, Mick, gyerünk, Mick!« – idézte fel az utolsó köröket. – Nagyon boldog vagyok miatta, hosszú ideje megérdemli ezt az eredményt, és nagyszerű, hogy elérte. Amikor láttam, hogy ő van előttem az újraindítás után, tudtam, hogy ő és Max is a lágyakon van, és nem tudtam igazi ellenállást kifejteni és küzdeni. A végén azt gondoltam, hogy talán elkaphatom, de túlságosan gyorsak voltak.

Szórakoztató volt látni, ahogyan minden alkalommal egymás mellett mennek be a tizenötös kanyarba [Stowe], és néha a hatosba [Brooklands] és a Wellington-egyenesbe is. Szép volt!”

Vettel a hetedik helyen várta a biztonsági autós fázist követő újraindítást, ám a többséggel ellentétben ő közepesekre váltott. Ennek következtében valóban nem küzdött, amikor Schumacher a 45. körben megelőzte őt a Brooklandsben. Bár stratégiailag nem a legjobb döntést hozták, tekintve, hogy a tizennyolcadik helyről indult, nem lehet elégedetlen.

Szerintem remekül teljesítettünk – jelentette ki az Aston Martin pilótája. – Nagyon korán kiálltunk, és lényegében az egész középmezőny elé vágtunk. Ehhez nagyon jó és kiegyensúlyozott tempónk volt, meg is lepődtünk, hogy mennyire erős. Óvtam a gumikat, és szerintem el tudtam volna menni a végéig. Ebből a szempontból a biztonsági autó nem segített nekünk. A közepesekre váltottunk, de szerintem a lágy gumikra kellett volna ahhoz, hogy megőrizzük a hetedik helyet, de a pontszerzés így is óriási eredmény.”

Mivel hátulról rajtolt, Vettel valamennyire láthatta a rajt utáni baleseteket, amelyek következtében Csou Kuan-jüt az orvosi központba, Alexander Albont kórházba szállították. Azonban miután kiderült, hogy mindketten jól vannak, a négyszeres világbajnok igyekezett a folytatással törődni.

Azt mondták, hogy mindenki jól van, egészen mostanáig nem is láttam, hogy valójában milyen borzalmas volt a baleset

– fogalmazott. – Emiatt még jobban örülök, hogy mindenki jól van. A rajtnál nagyon gyorsan történtek az események, és az egész mezőny egymásnak ment. Egy apró félreértés miatt minden rosszra fordult. Jó hír, hogy nem történt semmi baj, ami pedig minket illet, az autó nem sérült meg komolyabban, úgyhogy versenyben tudtunk maradni. A magam részéről próbáltam nem sokat nézelődni, mert amint kiderült, hogy mindenki jól van, az ember azon gondolkozik, hogy milyen gumit használjunk, mit kell tennünk, hol vagyunk, honnan rajtolunk, mit jelent ez. Számotokra ez szünet, és végig arról beszéltek, hogy mi történt, mi viszont [fejben] a versenyben maradunk, és arról beszélgetünk.”

Vettel Nigel Mansell legendás Williamsét vezethette a futam előtt

Vettellel már nem először történik meg, hogy egy nagyon gyenge időmérő után szépen felzárkózik, akár a pontszerző helyekig. Az 53-szoros futamgyőztes hangsúlyozta, hogy muszáj javítaniuk a kvalifikációs teljesítményükön, hogy stabilabban végezzenek az első tízben.

Ez nagyon fájdalmas, mert amikor az ember az első tízen kívül van, akkor nagyobb az esélye, hogy balesetbe keveredik, vagy ilyesmi

– magyarázta. – A versenyen nagyon könnyű beragadni, ami befolyásolja az eredményt. Jó, hogy feljöttünk, de erősebb szombatok kellenének. Ez a kulcsa annak, hogy megbízhatóbban hozzuk a pontszerző helyeket.”

Vettel pont a verseny napján ünnepelte 35. születésnapját, és bár a pontszerzésnek is örült, az igazi ajándék aligha ez volt számára. A futam előtt ugyanis az általa már korábban megvásárolt, átalakított Williams FW14B-t vezethette, amellyel Nigel Mansell megszerezte az 1992-es világbajnoki címet. A német pilóta eredetileg nem akarta túlhajszolni az autót, de a képek a felvételek alapján azt sem lehet mondani, hogy túlságosan óvatos volt.

Olyan volt, mintha az autó azt sikítaná nekem, hogy »menjél, mire vársz még?«

– mondta. – Hihetetlenek ezek a kocsik, és részesülni abban az élményben, hogy vezethetem… Nem tudom, hogy akkoriban milyen volt, de én időutazásként éltem meg. Ezek az autók különlegesek, rendkívül könnyűek, és nagyon mások, mint a mieink. Az ember egy kicsit megemelkedik, és már majdnem kint van, és mindent lát. Persze eltelt harminc év, elvárható, hogy [a mostaniak] kifinomultabbak legyenek. Rendkívül különleges volt, pláne, hogy az itteni közönség előtt csinálhattam, a végén pedig Nigel várt. Ennél nem is kívánhattam volna többet.”