Társoldalunk:

Kiderült, mit mondott a Ferrari főnöke a csalódott Leclerc-nek a leintés után

2022.07.04. 11:59

Mattia Binotto elárulta, mit mondott Charles Leclerc-nek közvetlenül a Brit Nagydíj leintését követően, miután a kamerák elkapták, ahogyan beszélgetnek. A Ferrari csapatfőnöke méltatta a futamot megnyerő Carlos Sainzot, és örül, hogy a Mercedes is versenyképes volt.

A Ferrari stratégái idén már nem először babráltak ki Charles Leclerc-rel a Brit Nagydíjon. Az első etap során nem szóltak Carlos Sainznak, hogy engedje el őt, aminek később súlyos következményei lettek. A biztonsági autó beküldésének pillanatában ugyanis nem volt akkora a különbség köztük, hogy a Ferrari úgy érezze, biztonsággal meg tudják csinálni a dupla kiállást, és végül a monacói pilótát hagyták kint. Ennélfogva hiába várta az élen az újraindítást, esélye sem volt a futamgyőzelemre, és a végén a dobogóról is lecsúszott.

Binotto gesztikulációja nem sok jót sejtetett

Leclerc érthető módon csalódottan szállt ki az autóból, majd a kamerák pont elkapták, ahogyan Mattia Binotto odament hozzá, és elkezdett neki magyarázni valamit. A Ferrari csapatfőnökének gesztikulációja alapján nagyjából arra lehetett következtetni, hogy figyelmeztette versenyzőjét, tekintsen el a nyilvános kritikától. A svájci szakember elmondása alapján azonban szó sem volt ilyesmiről.

Nincs semmi, amit rendezni kellene házon belül – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Elmondtam neki, hogy »megértem a csalódottságodat, de fantasztikus versenyt futottál«. Harcolt a rajtnál, harcolt, amikor keményeken volt, a többiek pedig lágyakon, és csodálatosan vezetett, illetve védekezett. Nehéz [ilyenkor] boldognak lenni, de fontos, hogy az ember nyugodt és pozitív maradjon.”

Ami Leclerc-nek fájdalom, az Sainznak hihetetlen boldogság volt, hiszen a döntésnek köszönhetően hatalmas esélyt kapott élete első futamgyőzelmére. Ezt pedig ellentmondást nem tűrő módon ki is használta, Binotto pedig méltatta a spanyol pilótát.

Szerintem ez Carlos erőssége – jelentette ki. – Mindig ott van, és próbálja megragadni a lehetőséget. Az időmérőn a másik két versenyző [Leclerc és Max Verstappen – a szerk.] talán több hibát elkövetett, ő viszont kiegyensúlyozott kört futott, és megszerezte a pole-t. Konzisztens, és élt a kínálkozó eséllyel, mi pedig nagyon örülünk neki, mert az az első győzelme. Ez fontos volt számára, főleg a Ferrarival, úgyhogy meglehetősen elégedettek vagyunk, és szerintem megérdemelte.”

Miután a Red Bullok különböző okokból jelentősen visszaestek a mezőnyben, a Safety Car beküldéséig csak Lewis Hamilton veszélyeztette a Ferrari kettős győzelmét. A hétszeres világbajnok azonban olyan tempót autózott, hogy valós fenyegetést jelentett, ezzel is demonstrálva, hogy a Mercedes mekkorát lépett előre. Elsőre azt lehetne gondolni, hogy a Ferrarinak nem jó, ha a bikások mellett egy másik istállóval is csatázniuk kell, de Binottónak más a véleménye erről. 

Binotto dicsérte a lehetőséget kihasználó Sainzot - galériaForrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Örülök, hogy a Mercedes visszatért, nagyon versenyképesek voltak a futamon – fogalmazott, mire a műsorban szereplő Jenson Button visszakérdezett, hogy tényleg így van-e. – Igen, ez nagyszerű a bajnokság szempontjából, emellett pontokat rabolhatnak a közvetlen ellenfeleinktől. A versenyen gyorsak voltak, az időmérőn egy másodperccel elmaradtak. Nem tudom, hogy száraz körülmények között [akkor] mi lett volna. A következő futamokon meglátjuk, de sokat fejlődtek, megoldották a problémáikat. Természetesen rengeteget költenek, és visszatértek.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK