Társoldalunk:

Nem is teljesen reménytelen az F1 leggyengébbnek tartott pilótája

2022.07.03. 14:03

A williamses Nicholas Latifi tizedik rajthelyéhez némi szerencse is kellett, ám a Q1-ben bebizonyította, hogy van vezetői tudás is a pénz mögött, hiszen remek körrel jutott tovább a második szakaszba a vizes pályán. A kanadai azonban tudja, a pontszerzéshez újabb adag szerencsére lenne szüksége.

Tavaly kétszer már szerzett pontot is, ám az elmúlt két és fél évben több pozitív pillanatot nem igazán okozott Nicholas Latifi – botrányosat annál inkább. A Brit Nagydíj időmérő edzésén azonban idén először csapattársát – Alexander Albont – megelőzve továbbjutott a Q2-be, majd a körülmények romlása miatt némi szerencsével a Q3-ban is részt vehetett – karrierje során először.

„Ez egy nagyon pozitív kvalifikáció volt. Már a Q2-be jutás is nagyszerű volt, a Q3 pedig határozottan több, mint amiben reménykedhettünk – mondta Latifi. – Ha esik az eső, jobban lehet reménykedni abban, hogy adódnak lehetőségek. A kulcs az volt, hogy megfelelő időben voltunk a jó helyen. A csapat remek munkát végzett az időzítéssel, így akkor tudtunk gyors kört futni, amikor kellett."

A huszonhét éves pilóta a kvalifikáció harmadik szakaszában aztán kicsúszott a kavicságyba, és nem tudott újabb gyors kört futni, ám a tizedik hellyel így is rendkívül elégedett lehetett a kanadai, aki tudja, hogy a pontszerzésre így sincsen reális esélye. Néhány pillanatig azonban biztosan az első tíz között fog haladni, ami 2022-ben eddig még nem fordult elő vele.

Van egy kis frusztráció is bennem a Q3 miatt, kisebb sérülést is szenvedett talán az autó, de ennél előrébb nehezen végezhettem volna. A versenyen nagy valószínűséggel száraz idő lesz, és hátulról nálam gyorsabb autók fognak érkezni. Meglátjuk, mit tehetünk, de a saját versenyünkre kell koncentrálnunk, az eredmény pedig majd lesz, ami lesz."

Nicholas Latifi és Mick Schumacher közül az időmérő alapján előbbinek van nagyobb esélye az idei első pontszerzéséreForrás: AFP/Justin Tallis

Az utóbbi hetekben felerősödtek a pletykák, hogy Latifit akár már a szezon közben is elküldhetik a gyenge teljesítménye miatt, ám a Williams vezérigazgatója, Jost Capito egyelőre kerüli az ezzel kapcsolatos kérdéseket, a kanadai pedig a szombati teljesítményével tovább késleltetheti Oscar Piastri bemutatkozását a Forma-1-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK