Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton csalódott, az első sorból szeretett volna indulni hazai futamán

2022.07.02. 18:22

Lewis Hamilton és George Russell is csalódottan értékelt a Brit Nagydíj időmérője után. Előbbi az első két, de minimum három hely egyikét célozta meg, utóbbi elismerte, hogy hibázott az utolsó gyorskörében.

Bár a Q3 vége felé volt egy olyan pillanat, amikor a Mercedes pilótái a második, illetve a harmadik helyet foglalták el, végül összességében csalódást keltően alakult számukra a Brit Nagydíj időmérője. Lewis Hamilton ötödik helye persze csak a mostani várakozásokat múlta alul, George Russell nyolcadik pozíciója azonban semmiképpen sem ad okot az elégedettségre. 

Hamilton az első sorba szeretett volna kerülni - galériaForrás: AFP/Ben Stansall

A Mercedes optimistán várhatta a kvalifikációt, hiszen már száraz körülmények között is biztatóan szerepeltek, az eső pedig talán még nagyobb lehetőséget adott nekik. A címvédő istálló egyértelműen előrelépett az előző hétvégékhez képest, pedig nem készültek komoly újítással.

Van néhány új alkatrész az autón, de nincs szó nagy fejlesztésről, ennek ellenére egyértelműen fejlődtünk – nyilatkozta Hamilton a Sky Sportsnak. –Nem hiszem, hogy szárazon versenyben lettünk volna, de esőben szerintem volt esélyünk.”

A futamot várhatóan száraz körülmények között rendezik meg, és tekintve, hogy a pénteki versenyszimulációkon a Mercedes közel volt az élcsapatokhoz, Hamilton optimista. Amiatt viszont csalódott, hogy az időmérőn nem sikerült megörvendeztetnie a hazai szurkolókat, amihez idei legjobb kvalifikációs szereplésére lett volna szükség.

Pénteken egy kicsit jobb volt a versenytempónk, mint az egykörös – magyarázta. – Kemény lesz, de megpróbálok előrébb jutni. Kicsit csalódott vagyok, mert annyira jó az itteni közönség, én pedig keményen nyomtam, hogy az első sorba kerülhessek, illetve a pole pozícióért harcolhassak. Szerintem ott lehettünk volna a legjobb háromban, minimum a második helyért mentem. Végül ötödik lettem, ami megnehezíti a vasárnapot, de legalább ott van a nagyszerű közönség, szóval igyekszem előrébb verekedni magamat.”

Hamiltonhoz hasonlóan Russell is sokáig ott volt az élmezőnyben, ám a végjáték finoman szólva rosszul jött ki neki. A két Mercedes közé ugyanis Lando Norris és Fernando Alonso is befért, miután a 24 éves versenyző nem hozta ki az autóban rejlő potenciált, többek között egy rontásnak köszönhetően. 

Russell elrontotta a Q3 végétForrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Egyértelműen – válaszolta arra a kérdésre, hogy csalódott-e. – A Q1-ben elég magabiztossá váltam, és a nagy részében ott voltunk a legjobb három között. Azonban a Q3-ban, amikor számított, nem jött össze. Egyértelműen megvolt a tempónk a negyedik-ötödik helyhez, de az utolsó körben elkövettem egy hibát. Kicsit csalódottak vagyunk, de ígéretes a helyzet: délelőtt [valójában kora délután] erős tempót mutattunk, és vasárnap száraz körülmények lesznek. A nagy üzemanyagszinten látott sebességünk felveheti a versenyt az élen lévő srácokéval, de a nyolcadik helyről indulva nem lesz könnyű.”

Russell már többször is megmutatta az idei évben, hogy a vártnál gyengébb időmérős szereplés után hamar megelőzi az övénél lassabb autókat. Most is ez a terv, sőt, bízik benne, hogy utána az élcsapatok versenyzőivel is meg tud küzdeni.

Landót és Alonsót minél hamarabb meg akarom előzni, és megpróbálok csatázni az élen lévőkkel – árulta el a számára ideális forgatókönyvet. – Szerintem semmi nem utal rá, hogy egy jó rajttal nem lehetünk ott abban a harcban, a nyers tempó alapján a dobogóért is küzdhetnénk, de ahogyan mondtam, nem a nyolcadik helyről akarunk indulni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK