Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint szokatlan viselkedés a brit közönségtől, hogy egy részük kifütyülte Max Verstappent a silverstone-i hétvégén. George Russell nemrég először élt át hasonlót, és úgy véli, a drukkereket semmi nem jogosítja fel ilyesmire.

Max Verstappen és Lewis Hamilton tavaly óriási, olykor a szabálytalan megmozdulásoktól sem mentes küzdelmet vívott a világbajnoki címért, és ahogyan az a mai világban lenni szokott, a két pilóta szurkolótáborának egy része valóságos háborút látott a rivalizálásban. Éppen ezért többször is előfordult, hogy egyik vagy másik versenyzőt a közönség bizonyos tagjai kifütyülték egy nagydíjhétvégén.

Verstappent kifütyülte a brit közönség egy része Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A kedélyek azonban jelentősen csillapodnak, hiszen a két versenyző idén egyelőre nem ugyanazokért a célokért küzd. A Hamilton hazai versenyének számító Brit Nagydíj hétvégéjén azonban kiderült, hogy néhány helyi drukker számára Verstappen még mindig a vörös posztóval ér fel, és kifütyülték a címvédőt. Főnöke nem is titkolta, hogy meglepődött a látottakon, pontosabban inkább a hallottakon.

– nyilatkozta Christian Horner a Sky Sportsnak. –Azonban ő ezt elfogadja, Lewis a kedvenc versenyzőjük, nincs ezzel semmi gond. Tudom, hogy jövő hétvégén [Verstappennek] lesz nagy támogatottsága. Hatalmas támogatásban részesül, bármerre is megyünk a világban.”

A brit szakember arra utalt, hogy egy hét múlva a mezőny már Spielbergben lesz, ahol az Osztrák Nagydíjat fogják megrendezni. A helyszín egyrészt a Red Bull hazai pályájának számít, másrészt Verstappent rengeteg honfitársa szokta elkísérni, úgyhogy ott aligha fog hallatszódni egy-egy esetleges szórványos fütty az ő irányába.

Lewisnak itt hatalmas lesz a támogatottsága – jelentette ki Horner. – A következő hétvégén [viszont] nekünk lesz hazai versenyünk Ausztriában. Biztos vagyok benne, hogy a csapatnak hatalmas szurkolótáborral fog rendelkezni, hiszen harmincezer holland szurkoló lesz ott. Ez a sport, nem igaz? Ez a versengés.”

Nem kizárt, hogy Verstappent valójában nem is a tavalyi rivalizálás miatt fütyülték ki,

hanem azért, mert Kelly Piquet-vel alkot egy párt, akinek édesapja, a háromszoros világbajnok Nelson rasszista felhangú megjegyzéseket tett Hamiltonra. Mindez a héten kapott nagyobb nyilvánosságot, és az F1-es közösség nagy része felháborodott a brazil exversenyző kijelentésén, ám a címvédő elítélte apósjelöltjének szavait.

Sok más pilótához hasonlóan Verstappen is kiállt Hamilton mellett Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Egyértelmű, hogy Max teljes mértékben támogatja Lewist, ezt a sajtótájékoztatón is kijelentette – szögezte le a 48 éves szakember. – Emellett a rasszizmus és a diszkrimináció minden formáját ellenzi a sportágban. Ami pedig a Red Bullt illeti, egy fiatal és nagyon befogadó csapat vagyunk. Fiatal és sokszínű a rajongótáborunk, és ez nagyon fontos számunkra.”

Russell először részesült kifütyülésben

Az F1 jelenlegi mezőnyének két legeredményesebb pilótája, Hamilton és Sebastian Vettel pályájuk csúcsán hozzászokhattak a fütyüléshez, és ha Verstappen is hasonló sikereket fog elérni, akkor vélhetően neki is gyakran szembe kell nézni a jelenséggel. George Russell azonban még messze nem jutott idáig, a Kanadai Nagydíj előtt mégis kifütyülték.

Kétségtelenül sok pozitívummal jár, hogy az embernek nő az ismertsége

fogalmazott egy sajtóbeszélgetésen. – Azonban vannak árnyoldalai is, amelyekhez szintén kell egy kicsit alkalmazkodni. Montrealban volt az első alkalom, hogy valaki a nevemet kiabálta és kifütyült. Csak ültem az autóban a pilótaparádén, és elég furcsa volt, ahogyan felfogtam, hogy egy 35-40 éves fickó kifütyül engem, miközben én nem is ismerem.”

Mivel Russell az elmúlt években nagyrészt a mezőny hátsó részében küzdött, nincs sok ellenszurkolója, de amint a Mercedesszel sikeressé válik, ez biztosan meg fog változni. A brit pilóta mindenesetre viselkedésével nem akar okot adni arra, hogy ne kedveljék.

Csak próbálom önmagamat adni, és a legjobbamat nyújtani minden egyes versenyen, ahova elmegyek, valamint igyekszem mindenkivel udvarias és kedves lenni – magyarázta. – Vannak dolgok, amikhez hozzá kell szokni, és

el kell fogadni, hogy sajnos ilyen a világ és a társadalom, amelyben jelenleg élünk.”

A fütyülés természetesen nem csupán a Forma-1-ben van jelen, sőt, néhány másik sportághoz képest ez szinte semmi. Russell úgy véli, hogy az ilyesminek nincs helye a sportban, és minden eszközzel irtani kellene.

Egy néző kifütyülte Russellt a montreali futam előtt Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Clive Rose

„Ez egy újabb példa olyasmire, amit száműzni kell – mondta. – Mi jogosítja fel ezt a fickót, hogy bárkit kifütyüljön? Mi jogosítja fel a futballszurkolókat, hogy szidalmazzák a játékosokat? Ők csak a munkájukat végzik, és mindent megtesznek a karrierjükért. Azt hiszem, ez az, amit sokan nem értékelnek.”