Társoldalunk:

Ezért nem rúgta ki az F2-es csapata Jüri Vipset

2022.06.30. 18:01

A Red Bull a közelmúltban megerősítette, hogy azonnali hatállyal felbontották a junior pilóta, Jüri Vips szerződését, miután állítólag rasszista megjegyzéseket tett egy online játékban. Azonban továbbra is a Forma-2-es mezőny része marad, hiszen a Hitech csapata az észt pilóta megtartása mellett döntött.

A szóban forgó eset a Twitch streaming szolgáltató platformján történt, ahogy azt korábban megírtuk,  ahol az észt játék közben tett rasszista megjegyzéseket. Vips közleményt adott ki a közösségi médián keresztül, amelyben bocsánatot kért a „sértő nyelvezetért", hozzátéve: „Ez a nyelvezet teljességgel elfogadhatatlan, és nem ábrázolja azokat az értékeket és elveket, amelyeket vallok.

Mélyen megbánom tetteimet, és nem ezt a példát szeretném mutatni. Teljes mértékben együtt fogok működni a nyomozásban.Június 28-án a Red Bull bejelentette, hogy Vips szerződését felbontották. A Hitech GP-vel azonban továbbra is versenyezni fog az F2-ben, és a csapat most elmagyarázta, miért foglalta el ezt az álláspontot.

A Hitech GP lehetőséget kínál a Vipsnek, hogy „változtasson magán"
Oliver Oakes, a Hitech GP csapatfőnöke a közösségi média csatornáin adott nyilatkozatában részletezte, hogy lehetőséget akar adni Vipsnek, hogy „változtasson magán".
Úgy döntöttem, hogy Jüri megtarthatja az F2-es ülését a Hitechnél a szezon hátralévő részében, és ezt a döntést komolyan megvitattuk a csapaton belül.- mondta Oakes.

A lehetőség számára, hogy a Hitechnél befejezze a szezonját, arra is alkalmat biztosít, hogy tetteivel bebizonyítsa, milyen ember is ő valójában. Egyértelművé tettem, hogy a használt nyelvezet teljesen elfogadhatatlan, de úgy döntöttem, hogy kap egy második esélyt, arra, hogy tisztára mossa a nevét.

A Red Bull szerződés felbontása "megérdemelten súlyos büntetés"
Oakes hozzátette: "A Hitech GP soha nem hunyt szemet a rasszista vagy sértő magatartás felett semmilyen formában. Ez azt jelenti, hogy ha olyan társadalomban élünk, ahol senki sem hibázhat, akkor őszintén kérjünk bocsánatot, legyen esélyünk a megváltásra és tanuljunk belőle.
"Nem tudom, miért mondta, amit mondott. Nem tudom, miért streamelt és játszott COD-ot [Call of Duty] abban a napszakban. Természetesen vannak dolgok, amelyek sokkal előnyösebbek lettek volna számára a karrierje szempontjából.„Amit tudok, az az, hogy a Red Bull felmondta a szerződését a tettei miatt, ami megsemmisítő élmény a számára, és méltán súlyos büntetés. A valóság az, hogy nem lesz egyhangú egyetértés arról, hogy ez a büntetés elegendő-e, és ez teljesen érthető."A Hitech „tartós változtatásokra" szólította fel Vipset, és kijelentette, hogy „önbecsülése, hírneve és karrierje kizárólag a saját kezében van".

A Forma-2 "meglepőnek" találta a Hitech döntését
A Hitech döntésére reagálva a Forma-2 közleményt adott ki, amelyben meglepetésüket fejezték ki amiatt, hogy a csapat Vips megtartása mellett döntött.

"A Jüri Vipssel történt közelmúltbeli incidenst követően az F2 szeretné megerősíteni, hogy a rasszista vagy diszkriminatív nyelvezet semmilyen környezetben nem tolerálható" - áll a közleményben.
A Hitech GP mai döntése meglepő, olyan döntés, amelyet mi nem hoztunk volna meg. Gondosan figyelemmel kísérjük a csapattal a helyzetet annak biztosítása érdekében, hogy az ilyen viselkedést megfelelően kezeljék.A következő F2-es versenyre Silverstone-ban kerül sor a Brit Nagydíj hétvégéjén.
Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK