Társoldalunk:
Hírlevél

Növelni kellene a belépődíjat az F1-be?

2022.07.01. 06:38

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner vetette fel, hogy az új csapatoknak a jelenlegi 200 millió dolláros belépési díjnál többet kellene letennie az asztalra, mert az aktuális egyezség megkötése óta sokat nőtt a sportág értéke.

2020-ban foglalták rendeletbe, hogy egy új Forma-1-es csapatnak 200 millió dollár belépési pénzt kell fizetnie. Ennek az a célja, hogy legyen mivel kárpótolni a már meglévő istállókat amiatt, hogy a bevételeket tíz helyett tizenegy (vagy még több) részre osztják szét, és a sportág építéséhez hozzájáruló tagok hűségét megfizessék.

A mezőny azóta nem bővült, jóllehet, számos érdeklődő szívesen csatlakozna. A legismertebb eset az IndyCar-ban sikeres Michael Andrettié, akinek próbálkozása egyre inkább meghiúsulni látszik. A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner szerint érdemes megfontolni a 200 millió dolláros összeg megemelését.

Sok pénzt kell fizetnie annak, aki csatlakozni akar a meglévő tíz csapat mellé, és elfogadják a nevezésétForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Mullan

„Tíz nagyon jó, jó csapat található a mezőnyben, és mindegyik stabil lábakon áll. Miért változtatnánk, ha működik így? Jó állapotban vagyunk – idézte az Autosport. – Amikor kihirdették ezt az összeget, a Forma-1 értéke más volt."Azt hiszem, a következő kérdések egyike az lesz, hogy igazítsuk-e a jelenlegi piaci viszonyokhoz, ami sokkal nagyobb érték a korábbinál?„De nagyon nehéz folyamat lesz. Az egyezség aláírásakor a csapatok lényegesen kevesebb pénzre számítottak, mint manapság. A sportág értéke hatalmasat nőtt. Idővel változtatni fognak [az összegen]."

Az F1 menedzsmentjéből Stefano Domenicali vezérigazgató azt mondta, csak kiemelt érdeklődőknek biztosítják a csatlakozási lehetőséget az elit klubba, ezzel vélhetően az autógyártókra utalt. 2026-tól a Porsche és/vagy az Audi érkezéséről pletykálnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK