Kirúgta tehetséges tartalékpilótáját a Red Bull

Forma-1, Jüri Vips, Red Bull, abu-dzabi tesztek 2021, első nap
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 14: Juri Vips of Estonia and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during Formula 1 testing at Yas Marina Circuit on December 14, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-2-ben versenyző észt Jüri Vips-et kirakták az utánpótlás-programból, miután nem viselkedett megfelelően egy számítógépes játékban. Lewis Hamilton kapcsán egy Forma-1-es világbajnok fogalmazott bírálható módon.

Megvált észt tartalékversenyzőjétől, a Forma-2-ben versenyző Jüri Vipstől a Red Bull, miután egy interneten közvetített számítógépes játékban sértő kifejezéseket használt. "Az online incidens kivizsgálása után az Oracle Red Bull Racing felbontotta Jüri Vips teszt- és tartalékpilóta szerződését. A csapat a rasszizmus semmilyen formáját sem nézi el" – írták egy tömör közleményben.

Jüri Vips a Red Bull autójában a 2021-es szezon utáni teszten Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Rose

A Red Bull által 2018 óta támogatott Vipsről többen azt gondolták, ő lesz az istálló következő F1-es pilótája (nyilván az Alpha Taurinál bemutatkozva), de ha valamikor eljut a csúcskategóriáig, ez nem az energiaitalosokkal fog megtörténni.

Nelson Piquet-t támadják egy hasonló ügy miatt

Bírálatok kereszttüzében találta magát Nelson Piquet, a Forma-1 háromszoros világbajnoka egy tavalyi interjúja miatt. Egy brazil podcast adásban a "neguinho" kifejezéssel (kitalálható, hogy ez a színes bőrű emberek kapcsán használt jelző) hivatkozott Lewis Hamiltonra, amikor a Max Verstappennel történt tavalyi silverstone-i ütközéséről beszélt.

Bár az ominózus portugál nyelvű interjú 2021-ben került adásba, a közösségi médiában sokan most kapták fel a fejüket Piquet szavaira, miután az Estadão közzétette a felvétel kifogásolható részét. A Mercedes és Forma-1 részéről egyaránt elítélték az elhangzottakat. "A kirekesztő és rasszista nyelvhasználat bármilyen formában elfogadhatatlan, és nincs helye a közösségünkben" – idézte a Racingnews365.com az F1 közleményét.

Hozzá kell tenni, hogy Piquet nem elfogulatlan Verstappen és Hamilton rivalizálásában,

hiszen lánya, Kelly a holland pilóta barátnője.

Az Urban Dictionary alapján egyébként a bírált portugál szleng kifejezést nem feltétlenül bántó szándékkal használják, jóllehet, az interjút nézve Piquet nem biztos, hogy jóindulatúan hivatkozott Hamiltonra.

A Mercedes pilótája Twitteren reagált az eseményekre. "Ez többről szól, mint a nyelvezet. Az ilyen ósdi gondolkodásnak nincs helye a sportunkban. Mindig ilyen hozzáállás vett körül, egész életemben támadtak. Sok időm volt tanulni. Eljött az idő a cselekvésre" – írta.

Emellett portugálul is jelezte, hogy változtatni kell a gondolkodásmódon, valamint megosztotta egy másik felhasználó bejegyzését, amiben azt vetették fel, mi lenne, ha Hamilton egyszerűen csak annyit írna, hogy "Ki a fene az a Nelson Piquet?"