Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone úgy véli, Michael Schumacher képes lenne rendet tenni a Haasnál fia, Mick ügyében, akit a brit üzletember szívesen látna másik csapatnál. A német versenyzőt egykori csapattársa, Nyikita Mazepin is megvédte.

Bár a legutóbbi, Kanadai Nagydíjon nem rajta múlott, hogy végül nem szerzett pontot, Mick Schumacher összességében gyenge szezont fut a Haasszal. A 23 éves pilóta többször is összetörte az autót, aminek kapcsán a csapatot irányító Günther Steiner nyilvános kritikát fogalmazott meg vele szemben. Mindez azonban többeknek nem nyerte el a tetszését, mint például Bernie Ecclestone-nak sem.

Steiner nyilvánosan is bírálta Schumachert Forrás: Haas F1 Team

A 91 éves üzletember megvédte Schumachert, aki a leggyengébb autót vezető Nicholas Latifit és a két versenyre beugró Nico Hülkenberget leszámítva a mezőnyből egyedüliként nem szerzett még pontot. A Forma-1 egykori vezérigazgatója szerint nehéz megítélni a német pilóta teljesítményét.

Nem tudjuk, hogy az autó mennyire jó vagy rossz

– nyilatkozta a német NTV-nek Ecclestone. – Nagyon nem mindegy, hogy a kocsi illik-e a vezetési stílusához, vagy sem.” Hozzá kell tenni, hogy a másik Haast vezető Kevin Magnussen az időmérők többségén megverte csapattársát, és már 15 pontnál tart a bajnokságban.

Schumacher ráadásul jelentős anyagi kárt is okozott istállójának, hiszen Szaúd-Arábiában és Monacóban is rendkívül súlyos balesetet szenvedett. Ennek kapcsán Steiner kijelentette, hogy „ez így nem mehet tovább”, amivel elég nyíltan rámutatott, hogy nem elégedettek versenyzőjük teljesítményével. Ecclestone azonban úgy véli, hogy pont nem erre van szükség, és Schumacher édesapja, a hétszeres világbajnok Michael meg tudná oldani a problémát, ha egészséges lenne.

Nincs szüksége arra, hogy az emberek ezt állandóan elmondják neki – magyarázta a 91 éves üzletember. – Olyasvalakire van szüksége, aki segít neki, és nem illeti túlságosan sok kritikával.

Ha Michael itt lenne, megmondaná Günthernek a magáét.”

Az elmúlt időszakban elterjedt a pletyka, miszerint Schumacher ülése veszélyben van a Haasnál. Bár az érintett tagadta ezeket az értesüléseket, Ecclestone úgy véli, a német pilóta karrierje szempontjából „súlyos a helyzet”, de hozzátette, szívesen látná más autóban.

Schumacher pozíciója Ecclestone szerint is meggyengült a Haasnál Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Clive Rose

Ha feldühíti a csapatot, és kirúgják, akkor az a kérdés, hogy egy másik istálló készen áll-e a szerződtetésére – fogalmazott. – Szóval egy kicsit szenved, és bízik benne, hogy valaki ad neki egy esélyt. Megvannak a képességei, úgyhogy az a kérdés, hogy van-e olyan alakulat, amelyik leigazolná őt, hogy kiderüljön, hogy annyira jó-e, mint az apja. Szeretném őt egy másik, egy versenyképesebb autóban látni. A Mercedesben szívesen megnézném, az jó lenne.”

Ha nem vesszük figyelembe Schumacher teljesítményét, amely egyelőre nem túl acélos, akkor is szinte biztos, hogy a konstruktőri címvédő nem szerződtetné őt a közeljövőben, hiszen személyében a Ferrari akadémistájáról van szó.

Éppen ezért a Red Bullnak sincsen realitása, amit Ecclestone szintén támogatna.

Gondoskodnak a versenyzőikről, és próbálják megtalálni a számukra legjobb beállítást. Látható, hogy a második számú pilóta mennyire jó most a csapatnál – utalt Sergio Pérezre. – Remekül teljesítenek, és az autót a versenyzőhöz igazítják.”

Schumacher mellett azonban nem csak Ecclestone állt ki az elmúlt napokban: a német pilótát egy olyan személy is megvédte, akiről a közelmúltbeli kijelentése alapján nem feltétlenül lehetett volna gondolni. Nyikita Mazepin ugyan semmi konkrétumot nem mondott ezzel kapcsolatban, de érezhető volt, hogy nincs jó véleménnyel tavalyi csapattársa teljesítményéről. Ezúttal viszont leszögezte, ő sem érzi szükségét a nyílt bírálatnak.

Nem sok olyan embert ismerek, aki negatív híreket olvasott magáról, és aztán jobban vezetett

– mondta az orosz Szport-Expressznek. – Ha valakinek segít a nyilvános kritika, az nagyszerű, de szerintem hasznosabb, ha leülünk az illetővel, és négyszemközt mondunk el neki mindent.”