Társoldalunk:
Hírlevél

Újabb európai főváros jelentkezett be Forma-1-es helyszínnek

2022.06.24. 10:33

Madrid közösségi minisztere, Enrique Lopez a héten levélben jelezte a sportág első emberének, Stefano Domenicalinak, hogy a spanyol főváros készen áll egy F1-es verseny megrendezésére.

A Circuito del Jarama pálya 1968 és 1981 között kilenc alkalommal már otthont adott Forma-1-es nagydíjnak, a júniusi forróság, a túl szűk pálya és az alacsony nézőszám azonban azt eredményezte, hogy az elmúlt négy évtizedben csak Jerezben, Montmelóban és Valenciában láthattunk spanyolországi versenyt. Most azonban Domenicali, a sportág elnök-vezérigazgatója kapott egy levelet, melyben arra kérik, gondolja át, hogy a közeljövőben visszatérhet Madrid az F1-be, mint versenyhelyszín.

A Madrid tartományban megrendezett kilenc F1-es futam legnagyobb balesetét 1970-ben láthatták a nézők

„Úgy gondolom, hogy egy madridi verseny megrendezése siker lenne a Forma-1 fejlesztésében részt vevő összes szakember, intézmény és vállalat számára. Természetesen ez az egész régió és a polgárok számára is elégedettséget hozna, éppen ezért a madridi közösség kormányának komoly érdeke ennek megvalósítása" – áll Lopez levelében.

A miniszter kiemelte Madrid fejlett közösségi közlekedési hálózatát, jellemzően kellemes időjárását, rengeteg turistáját, illetve gasztronómiai, kulturális és természeti látványosságait is.

„Szeretném megerősíteni elkötelezettségünket önök és a projekt iránt, valamint a hajlandóságunkat a megfelelő megállapodások aláírására a verseny népszerűsítésének érdekében. Készen állunk arra, hogy Önnel és a csapatával együtt dolgozva Madridba hozzuk a Forma-1-et."

Úgy tűnik, a felújításra szoruló Jarama helyett a Madridhoz tartozó Morata de Tajuña település rendezheti majd meg a versenyeket, ám az F1 irányelvei alapján lehet, hogy inkább egy utcai pályával kéne próbálkoznia a spanyol fővárosnak. Ráadásul az is késleltetheti a madridi versenyt, hogy az 1991 óta Katalóniában megrendezett Spanyol Nagydíjnak 2026-ig van szerződése Montmelóval – ugyanakkor az F1 vezetősége nincsen tökéletesen megelégedve ezzel a helyszínnel, így nem teljesen reménytelen, hogy néhány éven belül egy másik spanyolországi versenyt is láthassunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK