Társoldalunk:

Bottas abba akarta hagyni a versenyzést, amiért Hamilton volt a csapattársa

2022.06.24. 06:57

Az idéntől már az Alfa Romeónál versenyző finn most árulta el, hogy miért veszítette el a lelkesedését az F1 iránt 2018 végén az akkoriban a legjobb csapatnak számító Mercedesnél, és hogy miért döntött mégis a folytatás mellett.

Valtteri Bottas a 2013 és 2016 között nyújtott teljesítményével, benne kilenc dobogóval vívta ki azt a lehetőséget, hogy Nico Rosberg váratlan visszavonulása után a Mercedes őt választotta Lewis Hamilton csapattársának. Az első évében remek eredményekkel hálálta ezt meg: három győzelem mellett további tíz pódium jutott neki, és szinte a teljes szezonban tapadt a Hamilton-Vettel párosra.

A 2018-as Orosz Nagydíj volt talán a legkeserűbb Bottas Mercedesnél eltöltött öt szezonja alatt, hiszen az évben az egyetlen igazi győzelmi esélyét is elvette tőle a saját csapataForrás: Sputnik/Alexey Kudenko

2018 azonban hatalmas visszaesést hozott a finnek, hiszen mindössze két pole pozíció, ráadásul nulla siker jutott neki – igaz, az Orosz Nagydíjon a Mercedes kérésére adta át az első helyet –, míg csapattársának tizenegy is összejött a győzelmekből. Az év utolsó négy futamán egyaránt ötödik helyet szerzett Bottas, és három és fél év után vallotta be, hogy abban az időszakban erősen elgondolkodott a karrierje azonnali befejezésén.

„2018 végén majdnem kiszálltam, nagyon közel voltam hozzá. Nem tudtam megérteni és elfogadni azt a tényt, hogy két év alatt nem tudtam legyőzni Lewist – vallotta be Bottas. – Túl nagy nyomást helyeztem magamra, és amikor a másodpilóta szerepet osztották rám, nagyon szenvedtem, nem volt valami jó érzés. Az emberi elme különös, mert néha sötét helyekre visz el: elveszítettem az örömöt a sportágban, szinte mérges voltam az F1-re."

„Az év utolsó 4-5 futama még fájdalmasabb volt, mert élvezni kéne a Forma-1-et, ha benne vagy, de akkoriban nekem egyáltalán nem sikerült – folytatta a finn. – Úgyhogy nagyon át kellett gondolnom a szünetben a dolgokat: Dél-Amerikába mentem, és próbáltam nem gondolni az F1-re, csak megtalálni a boldogságot és a motivációt. 

Végül január közepén arra jutottam, hogy »oké, egy egy klassz sport, amiben még mindig komoly lehetőségeim vannak, és bolond lennék ezeket nem kihasználni.«"

Bottas a 2019-es szezonnyitón aratott győzelmével vágott vissza a kritikusainak, amit a rádión is megerősített

Bottas kétségtelenül jól döntött – akár a finn szurkolójaként, akár semleges szemmel nézi valaki az azóta történteket –, hiszen az utolsó három mercedeses évében sokkal jobban teljesített, mint 2018-ban: összesen harminchét dobogós helyezést tudott összegyűjteni, benne hét futamgyőzelemmel. 2022-től pedig az Alfa Romeo csapatát erősíti, akiket az elmúlt évek szenvedése után sikerült felzárkóztatnia a középmezőnybe, és jelenleg is mindössze két hellyel áll Lewis Hamilton mögött a tabellán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK