Bottas abba akarta hagyni a versenyzést, amiért Hamilton volt a csapattársa

Forma-1, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Orosz Nagydíj
5652011 30.09.2018 From left, second placed Mercedes Formula One pilot Valtteri Bottas, of Finland, and the winner of the race, Mercedes Formula One pilot Lewis Hamilton, of Great Britain, pose during the awarding ceremony of the Formula One 2018 VTB Russian Grand Prix at the Sochi autodrom in Black Sea resort of Sochi, Russia, September 30, 2018. Alexey Kudenko / Sputnik
Vágólapra másolva!
Az idéntől már az Alfa Romeónál versenyző finn most árulta el, hogy miért veszítette el a lelkesedését az F1 iránt 2018 végén az akkoriban a legjobb csapatnak számító Mercedesnél, és hogy miért döntött mégis a folytatás mellett.

Valtteri Bottas a 2013 és 2016 között nyújtott teljesítményével, benne kilenc dobogóval vívta ki azt a lehetőséget, hogy Nico Rosberg váratlan visszavonulása után a Mercedes őt választotta Lewis Hamilton csapattársának. Az első évében remek eredményekkel hálálta ezt meg: három győzelem mellett további tíz pódium jutott neki, és szinte a teljes szezonban tapadt a Hamilton-Vettel párosra.

A 2018-as Orosz Nagydíj volt talán a legkeserűbb Bottas Mercedesnél eltöltött öt szezonja alatt, hiszen az évben az egyetlen igazi győzelmi esélyét is elvette tőle a saját csapata Forrás: Sputnik/Alexey Kudenko

2018 azonban hatalmas visszaesést hozott a finnek, hiszen mindössze két pole pozíció, ráadásul nulla siker jutott neki

– igaz, az Orosz Nagydíjon a Mercedes kérésére adta át az első helyet –, míg csapattársának tizenegy is összejött a győzelmekből. Az év utolsó négy futamán egyaránt ötödik helyet szerzett Bottas, és három és fél év után vallotta be, hogy abban az időszakban erősen elgondolkodott a karrierje azonnali befejezésén.

„2018 végén majdnem kiszálltam, nagyon közel voltam hozzá. Nem tudtam megérteni és elfogadni azt a tényt, hogy két év alatt nem tudtam legyőzni Lewist – vallotta be Bottas. – Túl nagy nyomást helyeztem magamra, és amikor a másodpilóta szerepet osztották rám, nagyon szenvedtem, nem volt valami jó érzés.

„Az év utolsó 4-5 futama még fájdalmasabb volt, mert élvezni kéne a Forma-1-et, ha benne vagy, de akkoriban nekem egyáltalán nem sikerült – folytatta a finn. – Úgyhogy nagyon át kellett gondolnom a szünetben a dolgokat: Dél-Amerikába mentem, és próbáltam nem gondolni az F1-re, csak megtalálni a boldogságot és a motivációt.

Bottas a 2019-es szezonnyitón aratott győzelmével vágott vissza a kritikusainak, amit a rádión is megerősített

Bottas kétségtelenül jól döntött – akár a finn szurkolójaként, akár semleges szemmel nézi valaki az azóta történteket –, hiszen az utolsó három mercedeses évében sokkal jobban teljesített, mint 2018-ban: összesen harminchét dobogós helyezést tudott összegyűjteni, benne hét futamgyőzelemmel. 2022-től pedig az Alfa Romeo csapatát erősíti, akiket az elmúlt évek szenvedése után sikerült felzárkóztatnia a középmezőnybe, és jelenleg is mindössze két hellyel áll Lewis Hamilton mögött a tabellán.