Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton karrierje elején örült ennyire utoljára mostani rajtpozíciójának

2022.06.19. 06:00

A Kanadai Nagydíj időmérőjén a negyedik helyen végző Lewis Hamilton szinte soha nem örült még ennyire ennek a rajtpozíciónak, és szeretné azt hinni, hogy ráérzett az autóra. George Russell szerint a második sor is meglehetett volna neki, ha nem a rendkívül kockázatos stratégia mellett döntenek.

Felemásan alakult a Kanadai Nagydíj időmérője a Mercedes számára, hiszen Lewis Hamilton a jónak mondható negyedik helyen végzett, George Russell viszont csak a nyolcadikon fejezte be a kvalifikációt. Utóbbi eredményében jelentős szerepet játszott egy kockázatos és végül egyáltalán nem kifizetődő döntés. 

Hamilton idei legjobb időmérős eredményét érte el - GalériaForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Clive Mason

A hétszeres világbajnok idei legjobb időmérős eredményét érte el a változó körülmények között. Tekintve, hogy a második pénteki szabadedzésen még egyáltalán nem muzsikált alatta jól az autó, nem meglepő, hogy örült ennek az eredménynek.

Elképesztően érzem magam, nagyon boldog vagyok – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Negyedik helynek még sosem örültem ennyire, legfeljebb az első évemben, 2007-ben. De az idei egy nagyon nehéz év, sok mindenen mentünk keresztül, így tényleg örülök a mai eredménynek.”

A pénteki nap végén Hamilton katasztrofálisnak titulálta az autót, a rádióban pedig vezethetetlennek nevezte a W13-ast. Most viszont már közel sem volt annyira lesújtó véleménnyel munkaeszközéről, bár még mindig nem tartja ideálisnak a helyzetet.

Mindenki keményen dolgozott, még éjjel is, hiszen tegnap két külön stratégián voltunk [Russell-lel], hogy információkat gyűjtsünk, és George taktikája vált be, nekem viszont nem volt jó az autó – magyarázta. – Ennél a kocsinál mindennek, és még annál is többnek kell összeállnia, hogy jó legyen. Szeretném azt hinni, hogy ráéreztem a ritmusára, mert ezen a pályán még inkább szükség van arra, hogy elkapjam a ritmust – ám az autó egy teljesen más ütemben »ver«, mint ami jó lenne, és ehhez nehéz hozzászokni.”

Ami a futamot illeti, Hamiltonnak akár reális esélye lehet a negyedik hely megtartására, hiszen a mögötte lévő Red Bull, illetve Ferrari egyaránt a mezőny hátsó feléből rajtol. A brit pilóta optimista, és a jelek szerint a magas rázókövek miatti haragja is elmúlt, mert ezúttal pozitívan beszélt a pályáról. 

Russellék kockáztatása nem jött beForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Clive Mason

„Remek helyről rajtolhatunk, remélem, legalább ezt a pozíciót meg tudom tartani – folytatta. – [A negyedik helyet] szerintem az esőnek is köszönhetjük, mert száraz körülmények között nem hiszem, hogy sikerült volna elérni. De az eső mindig új lehetőségeket nyit, ráadásul én szeretem az esőt, és szeretem ezt a pályát. Úgyhogy noha szenvedtünk eddig a hétvégén, és sok munka vár ránk holnapig, a csapattal kölcsönösen biztatjuk egymást, és megbízunk egymásban, remélve többek között, hogy megszüntetjük a pattogást.”

Russell a Q1-ben és a Q2-ben is Hamilton előtt végzett, és a bokszkiállásokig a Q3-ban is előtte volt, így könnyen lehet, hogy azonos stratégián megverte volna csapattársát. A 24 éves versenyző azonban slickeken jött vissza, ami nem vált be, és már a 2-es kanyarban megforgott a gyorskörén.

Kockázatos volt, de ha bejön, nagyot lehetett volna vele nyerni – kezdte. – Ha az egyes kanyar annyira száraz, mint a többi, remek pozícióban végeztünk volna. Meglepő módon a [korábbi] köröm még így is fél másodpercre volt a negyedik helytől. Erős tempót mutattunk, de ahogyan a rádióban is mondtam, nem azért vagyok itt, hogy beérjem a negyedik vagy az ötödik hellyel. Kísérleteznünk kell, és végső soron a pontokat vasárnap osztják. Örülök, hogy kipróbáltunk valami mást.”

A lágy abroncsok választása önmagában nem volt jó ötlet, hiszen a pálya még nem volt alkalmas ezekre a gumikra. Ráadásul a megforgásnak az lett a következménye, hogy már nem volt idő újabb cserére, amivel visszakaphatta volna az esélyt, hogy legalább a második sorért harcoljon.

Be tudtam volna menni a bokszba kerékcserére, és újra kijönni – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Egyszerűen túlságosan vizes volt ott [a pálya]. Csak egy száraz ív volt, de egyik alkalommal sem volt ott elég tapadás. Tavaly Szocsiban hárman kockáztattunk a slickekkel, és a harmadik helyre kvalifikáltam a Williamsszel, valahol mélyen arra is gondoltam. Idén voltak már rosszabb időmérőink is normál körülmények között. Jó lett volna a harmadik és a negyedik hely, egyértelműen megvolt hozzá a tempóm, de ahogyan mondtam, a pontokat vasárnap osztják.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK