Társoldalunk:

Vitát okoz és veszélyes az új szabályzás az autók pattogásáról

2022.06.18. 07:33

A pattogás szabályozására hozott lépésekről Christian Horner és Toto Wolff egyaránt úgy gondolja, hogy nehéz lesz betartatni őket és további konzultációt igényelnek. Felhívták a figyelmet rá, hogy a jelenséget erősen befolyásolják a körülmények, így nehéz általános képletet meghatározni arra, milyen mértékig tolerálható. Viszont úgy néz ki, ezen a hétvégén még nem jár büntetés a durva pattogás miatt.

Christian Horner és Toto Wolff tavaly egész évben verbális háborút folytatott egymással a világbajnoki csata hevében. Idén csak előbbi csapata, a Red Bull áll harcban a végső sikerért, de sikerült olyan témát találni, amiben mindketten hasonló álláspontot képviselnek: a Kanadai Nagydíjtól bevezetett szabályozásról úgy vélekedtek, hogy nehéz a gyakorlati alkalmazása és további konzultációt igényel. Mindez az autók vibrációját érinti, amire az FIA sebtében próbált kidolgozni egy megoldást, és elérni, hogy a túlzottan pattogó autókat szankcionálhassák, illetve az érintett csapatot rávehessék a probléma teljesítményvesztéssel járó megoldására.

Toto Wolff és Christian Horner 2021-benForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

„Úgy gondolom, időnként nem kell túlbonyolítani a helyzetet" – jelentette ki Wolff a Kanadai Nagydíjon tartott sajtótájékoztatón.

A pattogás frekvenciájának mérése nagyon vitás eseteket okozhat.„Kizárnának egy autót, amiért túl erősnek ítélik a rázkódását, és elvennék tőle a győzelmet? Kétlem, hogy ezt megtennék. A csapatoknak egyeztetnie kell az FIA képviselőivel és átbeszélni, mit tehetnek a helyzet kezeléséért."

„Az autó változóan pattog a hétvége folyamán. Van olyan, hogy nem is pattog. Sok benzin, kevés benzin, szél, szembeszél, hátszél, változó tapadás – sorolta a befolyásoló tényezőket. –. Szerintem nehéz lesz azt mondani a hétvége egy-egy szakaszában, hogy túl erős a pattogás. Mit tesznek például a futamon? Előfordulhat, hogy egyik nap mindent tökéletesen csinálunk és nincs durva rázkódás, másnap meg igen."

A Mercedest érinti az egyik legnagyobb mértékben a pattogásForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Mullan

Horner nem vonja kétségbe az FIA motivációját az intézkedés kapcsán, de szerinte túl gyorsan, rossz formában hirdették ki a tervezetet a vibráció kezelésére vonatkozóan. „Helytelennek érződik, hogy pont egy verseny előtt küldenek egy technikai direktívát, konzultáció nélkül. Rendes egyeztetésre van szükség szakértőkkel, találnánk megoldást" – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke a Skynak.

Nagyon veszélyes, hogy az FIA-nak jogot adunk hozzá, hogy lényegében ők határozzák meg az autónk hasmagasságát és beállításait.

„A mérés módszeréről és a szabály alkalmazásáról beszélnünk kell. Jó szándékból készült, de nem megfelelően vezették be."

„Több egyeztetésre van szükség a szabály ellenőrzéséről. Mindig ez a gond az ilyesmivel. Jó szándékkal hoztak változtatást, de mint mindig, az lesz fontos, hogy miként alkalmazzák" – mondta szintén Montrealban.

Alonso a Kanadai NagydíjonForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Clive Rose

Az eddigi információk alapján valóban vannak kérdéses részletek a pattogás mérésével kapcsolatban, és James Allison, a Mercedes technikai igazgatója kiemelt még egy fontos szempontot.

„Azt hiszem, az a minimum, hogy a számítás módszertanát és az adatokat nagyon nyíltan kell kommunikálni és elérhetővé kell tenni, mindenki számára láthatóvá, élőben – nyilatkozta a Skynak. – Máskülönben egy szörnyű helyzet alakul ki, ahol valakit rákényszerítenek valamire, de az illető ránéz egy még jobban rázkódó autóra és visszakérdez, hogy azzal mi lesz. De ha ismerjük a módszertant, akkor rendben vagyunk."

Kanadában még nem büntetnek?

A jól értesült újságíró, Dieter Rencken ugyanakkor az FIA egyik szóvivőjétől megtudta, hogy a szövetség csak onnantól folyamodik büntetésekhez, hogy kellő mennyiségű adat birtokába jutottak az egyes autók vibrációjáról, márpedig ennek teljesülése nem várható a harmadik kanadai edzés végéig. Ez alapján az körvonalazódik, hogy nem fognak kapkodni és csak a Brit Nagydíjtól jöhetnek szankciók.

„A technikai direktíva két részből áll, az első az adatgyűjtési folyamatról szól. Nem valószínű, hogy az FIA elegendő megfelelő adatot gyűjt a harmadik edzés végére, ezért valószínűleg folytatni kell az adatgyűjtési és elemzési folyamatot. Így a direktíva második része, ami a lehetséges intézkedésekről szól a szabály megsértéséről, nem valósul meg addig, amíg nem gyűlik össze elegendő adat" – idézte Rencken a szóvivőt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK