A Williams pilótája bevallotta, veszélyben van az ülése

Forma-1, Nicholas Latifi, Williams, Azeri Nagydíj 2022, péntek
Williams' Canadian driver Nicholas Latifi steers his car during the second practice session ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 10, 2022. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
Bizonyos források szerint nem kizárt, hogy Nicholas Latifinek a Kanadai Nagydíj lesz az utolsó F1-es futama, mert utána Oscar Piastri veszi át a helyét. A Williams versenyzője korábban tagadta ezeket a pletykákat, de később elismerte, hogy nincs biztonságban az ülése, bár szavai alapján vélhetően a következő évre gondolt.

Nicholas Latifi eddigi 2022-es szereplése pályázik a szezon legrosszabb teljesítményére. A kanadai pilóta George Russell után Alexander Albontól is rendszeresen kikap az időmérőkön és amennyiben mindketten befejezik, akkor a Spanyol Nagydíjat leszámítva a futamokon is. Ráadásul a kanadai pilóta idén már többször is összetörte az autót, igaz, a felelősség nem mindig őt terhelte.

Latifi helye talán már az idei évet nézve sincs biztonságban Forrás: AFP/Ozan Kose

A nemsokára 27. születésnapját ünneplő versenyzőnek az idei év végén jár le a szerződése, és hiába rendelkezik tőkeerős háttérrel, egyelőre nem úgy tűnik, hogy jövőre lenne helye a Forma-1-ben. A WTCR-ben szereplő, emellett a RacingNews365.com szakértőjeként tevékenykedő Tom Coronel szerint a grove-i istálló már eldöntötte, hogy 2023-ban a Forma-2 tavalyi bajnokát, az Alpine kötelékébe tartozó Oscar Piastrit ülteti be az autóba.

Ugyanakkor bizonyos források tudni vélik, hogy az ausztrál pilóta már jóval korábban bemutatkozhat a legjobbak között.

Értesüléseik szerint ugyanis Latifinek az első hazai versenye egyben az utolsó futama is lesz, és a Brit Nagydíjon Piastri fogja őt váltani. A pletykának az is táptalajt adott, hogy a 21 éves versenyző állítólag nemrég üléspróbán járt a Williamsnél, ám a grove-iakhoz közel álló források ezt lesöpörték. Állításul szerint mindez csupán azért történt, hogy Piastri készen álljon az esetlege váratlan beugrásra.

Az Azeri Nagydíj hétvégéjén természetesen Latifit is megkérdezték erről. A kanadai versenyző akkor tagadta, hogy idény közben elvesztené az ülését, ám később már egy fokkal árnyaltabban fogalmazott.

Egyértelműen javítanom kell a teljesítményemen – nyilatkozta a Journal De Montrealnak, és hozzátette, hogy Albon gyorsabban alkalmazkodott az autóhoz. –

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy biztos a helyem a csapatnál. Tisztában vagyok vele, hogy a helyzetnek változnia kell.”

Felmerül a kérdés, hogy mindezt a jelenlegi vagy a következő idényre értette. Későbbi szavaiból arra lehet következtetni, hogy inkább a 2023-as szezonra gondolt, mintsem arra, hogy már a közeljövőben menesztenék.

Piastri az Alpine akadémistájaként a Williams színeiben kezdheti meg F1-es pályafutását Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Nem jobban, mint az összes többi versenyző a rajtrácson, akiknek a szezon végén lejár a szerződésük – válaszolta arra a kérdésre, hogy mennyire érzi veszélyben a helyét. – Bevallom, a Szaúd-arábiai Nagydíj óta nem érzem magam jól az autóban.”

Piastri egyébként Silverstzone-ban mindenképpen debütálhat F1-es hétvégén, ugyanis jelen állás szerint ő vezetheti az egyik Alpine-t az első szabadedzésen. Amennyiben a Williams már a Brit Nagydíjon beülteti őt, akkor valószínűleg a Forma-2-ben szereplő Jack Doohan, az ötszörös gyorsasági-motoros világbajnok Mick fia kap lehetőséget. Emellett, az idei évtől függetlenül, ha az ausztrál pilóta jövőre egy másik csapatnál versenyezhet, akkor az enstone-iak Esteban Ocon mellett Fernando Alonsót is megtarthatják anélkül, hogy nagyobb áldozatot hoznának.