Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardo szerint Lewis Hamilton egy kicsit sem színészkedett, amikor az Azeri Nagydíj leintése után láthatóan nehezen szállt ki az autójából. Az ausztrál pilóta úgy véli, a hétszeres világbajnok képességei a gyenge szezonkezdet ellenére sem koptak meg.

Az Azeri Nagydíj után az autók pattogása szolgáltatta az egyik legfőbb beszédtémát az F1 világában, hiszen a bakui pályán, elsősorban a kifejezetten hosszú padlógázas szakasznak köszönhetően ismét előjött a jelenség. Ennek kapcsán többen is fájdalmakra panaszkodtak, de a képek alapján Lewis Hamilton mindenkinél rosszabbul érezte magát.

Hamilton hátfájdalmakkal küszködött a bakui futam után Forrás: Mercedes-Benz AG/LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

A brit versenyző alig tudott kiszállni a Mercedeséből a futam után, és egy rövid időre az is felmerült, hogy kihagyja a most következő Kanadai Nagydíjat. Ennek kapcsán Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke felvetette, hogy Hamilton és más pilóták csak próbálják minél nagyobbra fújni a témát annak érdekében, hogy csapatuknak kedvező szabályokat hozzanak. A brit szakember egykori pilótája, Daniel Ricciardo azonban úgy véli, a Mercedes versenyzője ott és akkor egyáltalán nem szimulált.

nyilatkozta a PA hírügynökségnek. –Láttam néhány fedélzeti kamerás felvételt, illetve a képeket, ahogyan kiszáll az autóból, és nyújtogatja a hátát. Nem túlzott, tényleg rosszul érezte magát.”

Már korábban is felmerült, de a bakui hétvégén, illetve azt követően hatványozottan felszínre került a téma, hogy a pattogás hosszú távon egészségkárosodást okozhat a pilótáknak. Ricciardo is azon a véleményen van, hogy feleslegesen nem szabad kockáztatni a testi épségüket.

A jó dolog az, hogy remekül látható – jelentette ki. – Ha az autó hangja rendelkezésre áll, akkor hallható, ahogyan ugrál és pattog, és a képekből is látszik a sisak mozgása. Ez nem normális és nem kényelmes. A pozíció, ahogyan az autóban ülünk, nem biztosít sok mozgásteret nekünk, így nem vagyunk felkészülve a rázkódás hatására. Hogy ez egy szabályváltoztatáson múlik-e, vagy azon, hogy a csapatok hogyan állítják be az autókat, abban nem vagyok száz százalékig biztos. Azonban nem szeretném, hogy bárkinek is felesleges sérülése vagy fájdalma legyen.

A szezon során beszéltünk erről, de mivel Bakuban ennyire előjött, biztos vagyok benne, hogy a pénteki versenyzői eligazításon is szóba kerül.”

Ami Hamiltont illeti, a hétszeres világbajnok nem kezdte jól az évet, és ezt nem foghatja kizárólag a Mercedes gyengeségére. Csapattársa, George Russell ugyanis 37 ponttal többet gyűjtött nála, és bár az idősebbik brit versenyzőt több balszerencse érte, azt sem lehet elvitatni, hogy honfitársa egyelőre többet ki tud hozni a W13-asból. Ricciardo ugyanakkor nem gondolja, hogy a 37 éves versenyző képességei bármennyire is megkoptak volna.

Ricciardo megvédte az idényt a vártnál gyengébben kezdő Hamiltont Forrás: AFP/Ozan Kose

„Határozottan úgy gondolom, hogy Lewis ugyanannyira jó, mint eddig – szögezte le. – Mindannyian tudtuk, hogy George gyors, csak az volt a kérdés, hogy mennyire, és bizonyítja, hogy nagyon jó. Ugyanakkor azt sem zárnám ki, hogy Lewis képes lesz nyerni ezen a hétvégén. Nem hiszem, hogy bármit is veszített volna [a képességeiből], egyáltalán nem.”

Hozzá kell tenni, hogy akár Hamilton, akár Russell győzelme meglepetésnek számítana Montrealban, hiszen Bakuban hatalmas volt a lemaradásuk a Red Bull-lal és a Ferrarival szemben. Ráadásul többen is úgy gondolják, hogy a Gilles Villeneuve-ről elnevezett pályán ismét fontos tényező lesz a pattogás. „Most még nem is volt annyira hepehupás a pálya, de amikor Montrealba vagy Szingapúrba megyünk, az fájdalmas lesz” – fogalmazott Esteban Ocon egy sajtóbeszélgetésen még Bakuban.

Kevin Magnussen szintén nem számít könnyű hétvégére ezen a téren.

„[A pálya] rendkívül hepehupás, ezért [a hétvége] kifejezetten kemény lesz ezekkel az autókkal, mivel nagyon merevek – magyarázta. – Biztos vagyok benne, hogy kihívás lesz, de jó kihívás.”