Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált, hogy a Forma-1 2035-ig szerződést hosszabbított az Ausztrál Nagydíjjal, és a következő években is Melbourne adhat otthont a futamnak. A történelem során először jövőre a Forma-2 és a Forma-3 mezőnye is versenyezhet az Albert Parkban.

Bár az Ausztrál Nagydíj jövője még egyébként is évekig biztos volt, magyar idő szerint csütörtök éjfél után nem sokkal bejelentették, hogy a futam szerződését 2035-ig meghosszabbították. Mindez azt jelenti, hogy – hacsak nem jön a koronavírus-járványhoz hasonló, előre nem látható helyzet –, az F1 mezőnye a következő 13 évben is ellátogat a kenguruk földjére.

2035-ig biztossá vált a melbourne-i pálya jövője az F1-ben Forrás: AFP/William West

A versenyeket továbbra is a viadalnak 1996 óta otthont adó Melbourne ad otthont. Korábban volt némi pletyka arról, hogy más helyszínek, mint például Sydney bejelentkeztek arra, hogy 2026-tól átvegyék a házigazda szerepét,

de kereskedelmi szempontból egyértelműen az Albert Park volt a legvonzóbb választás az F1-es vezetés számára.

Ráadásul ezzel együtt az is eldőlt, hogy Ausztrália 2023-ban nemcsak a Forma-1-es versenyzőket, hanem a sorozat előszobájának számító Forma-2, valamint a Forma-3 mezőnyét is fogadja. Ezek a kategóriák korábban egyszer sem látogattak el Melbourne-be, még abban az időszakban sem, amikor GP2-nek, illetve GP3-nak hívták a két szériát.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a j9vő évi Ausztrál Nagydíjat pontosan mikor rendezik meg. Könnyen lehet, hogy a hagyományos, márciusi vagy áprilisi időpont megmarad, de az szinte biztos, hogy nem a dzsiddai és az imolai verseny között fogják megtartani, ugyanis a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media logisztikai szempontból igyekszik észszerűsíteni a versenynaptárat.

Melbourne kifejezetten népszerű helyszínnek számít a pilóták körében, amihez az is hozzájárult, hogy évekig ott rendezték a szezonnyitót. Idén ez nem így volt, de a futamhétvégére így is 419 ezren látogattak ki,

amivel ez lett az ország történetének legnagyobb sporteseménye a nézőszám szempontjából.

Örömmel erősítem meg, hogy Melbourne és az Albert Park 2035-ig ott lesz a versenynaptárban – jelentette ki Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója. – A verseny mindig is a szurkolók, a pilóták és a csapatok kedvence volt, Melbourne pedig egy hihetetlen és vibráló nemzetközi város, amely tökéletesen illik a sportágunkhoz. Az idei nagydíjon hatalmas tömeget, illetve szenvedélyes rajongókat láttunk, és nagyon izgatottak vagyunk Ausztrália jövője miatt, hiszen a sportágunk tovább növekszik. Mindannyian nagyon várjuk már, hogy a következő szezonban ismét Melbourne-ben legyünk a szurkolóinkkal együtt.”

Az idei futamhétvégére rekordszámú néző látogatott ki Forrás: AFP/Con Chronis

Az Ausztrál Nagydíj még soha nem volt ennyire nagyszabású, az idei versenyre több mint 419 ezer ember látogatott ki az Albert Parkba – fogalmazott Martin Pakula, az ország turizmusért, sportért és a nagyobb rendezvényekért felelős minisztere. – Tudjuk, hogy ez az esemény mennyire fontos a gazdaságunk számára, ezért amióta Melbourne-ben futamot tartanak, a leghosszabb időre kötöttünk szerződést.”

Ez egy szenzációs bejelentés, amely egyszerűen nagyszerű Melbourne és Victoria [állam] számára – ezek már Andrew Westacottnak, az Australian Grand Prix Corporation vezérigazgatójának a szavai. – Gazdag motorsport-történelmünkre, valamint Melbourne-nek a nagy sportesemények iránti szeretetére épít, és az ausztrál sztárpilóták következő generációjának nyújt inspirációt. Büszkék vagyunk a Forma-1-gyel való szoros kapcsolatunkra, és együtt fogjuk fejleszteni a sportágat Ausztráliában és a tágabb, ázsiai, illetve csendes-óceáni térségben.”