Társoldalunk:

Häkkinen: Verstappen Péreznek köszönheti az azeri sikert

2022.06.15. 10:18

Huszonegy pontra nőtt Max Verstappen előnye a világbajnoki pontverseny élén – ha az első két helyen fordítva értek volna célba a Red Bullok, Sergio Pérez hátránya most csak hét pont lenne. Márpedig Mika Häkkinen szerint a holland hálás lehet a csapattársának, hogy ő nyer(het)te meg az Azeri Nagydíjat.

A kétszeres világbajnok finn a szokásos futamértékelőjében kitért arra, hogy nem lett volna ilyen könnyed sikere Verstappennek, ha a csapat nem utasítja arra a mögötte haladó Pérezt, hogy ne harcoljon a győzelemért a címvédővel. A mexikói a szabadedzéseken és az időmérőn is csapattársa előtt végzett, majd az első kanyartól kezdve a 15. körig vezette is a versenyt. Ekkor előzte meg őt a holland, miután a fülére szóltak, hogy csata nélkül engedje őt el – Pérez pedig hasonlóan a Spanyol Nagydíjhoz, ezúttal is teljesítette a kérést.

Max Checónak köszönheti a győzelmét, nemcsak a csapat stratégiájának elfogadása miatt, hanem mert a futam kulcsfontosságú pillanatában lassú, öt másodperces volt a bokszkiállása mondta Häkkinen. – A Red Bull előnye, hogy két győztes típusú pilótája van, míg a Ferrari szenved Carlos Sainz sorozatos balszerencséje és Charles [Leclerc-rel] szembeni tempóhiánya miatt."

Verstappen mindenkinél (még Sebastian Vettelnél is több, mint fél évvel) fiatalabban érte el a 25. futamgyőzelmét vasárnap, Pérez pedig a második helyre kapaszkodott fel a világbajnoki összetettben, amivel a 2011-es Belga Nagydíj óta először áll két red bullos pilóta a pontverseny első két helyén. Häkkinen a mexikóit tovább méltatta, hiszen a 32 éves pilóta már most annyi győzelemnél és dobogónál tart a szezonban, amennyit a tavalyi szezonban összesen szerzett.

Checo fantasztikus munkát végez a Red Bullnál Max támogatásával – véli a finn, aki szerint ha a Ferrari nem javítja ki villámgyorsan a megbízhatósági problémáit, akkor már nem lesz visszaút számukra a Red Bull ellen. – A monacói sikerét követően megérkezett Bakuba, két szabadedzést megnyert, és mindhármon [valamint az időmérőn is] megelőzte Maxet. Majd Charles mögül, a második helyről átvette a vezetést – ez mind azt mutatja, hogy mennyire bízik önmagában és az autóban."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK