Társoldalunk:

Gasly: Valamit muszáj tenni, hogy 30 évesen ne kelljen bottal járnunk

2022.06.14. 08:50

Pierre Gasly elárulta, az Azeri Nagydíj hétvégéjén nagyon fájt a háta a pattogástól, és szerinte a szabályalkotóknak tenniük kell valamit, hogy ennek ne legyenek hosszabb távú egészségügyi következményei a pilótákra nézve. A francia pilóta elsősorban a következő idényre vonatkozóan számít megoldásra.

Korábban már úgy nézett ki, hogy ha el nem is tűnt, de jelentősen mérséklődött a pattogás az F1-ben, az Azeri Nagydíj hétvégéjén viszont talán minden korábbinál nagyobb mértékben jött elő ismét, legalábbis egyes csapatoknál.

Másokhoz hasonlóan Gasly is szenvedett a pattogástól - GalériaForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Resul Rehimov

Az Alpha Tauri szintén azon autók közé tartozik, amelyek korábban az átlagosnál jelentősebb mértékben pattogtak, így nem meglepő módon most is megfigyelhető volt náluk a delfinezés. Pierre Gaslynak szintén nem esett jól a bakui hétvége, de elmondta, hogy amíg a körülmények nem változnak, szükség esetén mindig a testi épségét áldozza fel.

Ez nem egészséges, az biztosnyilatkozta a 26 éves pilóta. – Minden menet előtt és után voltam gyógytornán, mert a porckorongjaim szenvednek [a pattogástól]. Szó szerint nincs felfüggesztés, az ütés végigmegy az ember gerincén. A csapat meg szokta kérdezni tőlem, hogy kössünk-e kompromisszumot a beállítások terén, én pedig az egészségemet veszélyeztettem a teljesítmény érdekében. Ezt rendre meg fogom tenni, mert versenyző vagyok, és mindig a leggyorsabb autóra törekszem. Ugyanakkor nem hiszem, hogy az FIA-nak olyan helyzetbe kellene hoznia minket, hogy az egészség és a teljesítmény között kelljen választanunk.”

Igaz, ezúttal más szempontok mentén, de George Russell már a futam előtt kijelentette, hogy hosszú távon ez nem működőképes állapot. Nem véletlen, hogy az azeri fővárosban tapasztaltak arra sarkallták a versenyzőket, hogy próbáljanak hatni a szabályalkotókra.

Ez a trükkös része a dolognak, és nyilvánvalóan nem fenntartható – folytatta Gasly. – Erről beszéltünk a versenyzői eligazításon, felhívtuk a figyelmüket a problémára, és megpróbáltuk megkérni őket, hogy találjanak olyan megoldásokat, amelyek révén elkerülhetjük, hogy harmincéves korunkra bottal járjunk.”

Azonban ahogyan Russell, úgy a francia versenyző sem csupán a közvetlen egészségügyi gondokat látja problémának, hanem azt is, hogy a jelenség balesetveszélyes. Az egyszeres futamgyőztes kiemelte, hogy a pattogás hatására a tükrök rázkódtak, és nagyon rosszak voltak a látási viszonyok. Már csak emiatt is cselekvést vár a döntéshozóktól, bár a mostani szezonra vonatkozóan nem számít komoly változásokra. 

Gasly változást akarForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

„Az autó néha magától is bemozdul, pusztán azért, mert a kormány rázkódik – ecsetelte. – Ilyen sebességnél ez nem könnyű. Nem hiszem, hogy az év végéig tudnának javítani ezen, de a következő idényre remélhetőleg igen.”

KAPCSOLÓDÓ CIKK