Vágólapra másolva!
A legutóbbi hírek szerint a Dél-afrikai Nagydíj akár már jövőre visszatérhet a Forma-1-es versenynaptárba. Ezzel a Forma-1 három évtized után versenyezne ismét az afrikai kontinensen, ami Lewis Hamilton és a Liberty Media vágyai között is szerepel.

A 2009-es, valamint a koronavírus-járvány sújtotta tavalyi és tavalyelőtti idényt leszámítva a Forma-1 évtizedek óta öt kontinensre látogat el. Az egyetlen kivétel az 1994-es szezontól kezdve rendre Afrika volt, ahol az azt megelőző szezonban rendeztek futamot utoljára, ám könnyen lehet, hogy a mezőny jövőre visszatér a kontinensre.

Az F1 akár már jövőre visszatérhet Dél-Afrikába Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Pascal Rondeau

Amióta a Liberty Media átvette a Forma-1 irányítását, a vállalat nem titkolt célja, hogy elvigye a sportágat Afrikába. Erre Dél-Afrika, azon belül pedig Kyalami pályázik a legnagyobb eséllyel, ahol 1967 és 1985 között (1981-ben nem számított bele a világbajnokságba), majd

az apartheid rendszer felszámolása után 1992-ben és 1993-ban rendeztek versenyt.

Eddig inkább azt lehetett valószínűsíteni, hogy az ország északkeleti részén található pálya legkorábban 2024-ben térhet vissza a versenynaptárba, ám az Autosport értesülései szerint ez akár már jövőre megtörténhet. Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója az Azeri Nagydíj után Dél-Afrikába látogatott, és ha a következő hetek tárgyalásai sikerrel zárulnak, akkor a mezőny már 2023-ban ellátogathat Kyalamiba.

Ha mindez valóban megtörténne, annak Lewis Hamilton egészen biztosan örülne: a hétszeres világbajnok már többször is kijelentette, hogy támogatná a Dél-afrikai Nagydíj visszatérését. Legutóbb úgy fogalmazott, hogy egy, a szívének kedves helyszínről van szó, és ezzel az ottani, „csodálatos” rajongótábor is megmutathatná magát. A 37 éves versenyző vágyai pedig megegyeznek a Liberty Media törekvéseivel, hiszen az F1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa többek között Afrika felé akar terjeszkedni.

és az is nagy kérdés, hogyan versenyzünk Európában, hogy megőrizzük a sportág központját – nyilatkozta Chloe Targett-Adams, az F1 általános promótere egy, az F1 üzleti oldaláról szóló fórumon. – Csodálatos helyzetben vagyunk, mert mindenki versenyt akar [rendezni]. Ez a legjobb lehetőséget adja számunkra, hogy a növekedést leginkább elősegítő naptárat hozzunk létre, amire hosszú évek óta képesek vagyunk.”

Hamilton többször hangot adott annak, hogy örömmel látná a dél-afrikai pályát a versenynaptárban Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Ha Dél-Afrika valóban bekerül a jövő évi versenynaptárba, akkor azt várhatóan egy másiknak a kárára teszi, hiszen a Concorde-egyezmény értelmében legfeljebb 24 futamot lehet rendezni egy évben. Az már biztos, hogy Las Vegas jövőre bemutatkozik a sportágban, Katar pedig visszatér az idei kihagyás után, és a Kínai Nagydíj sorsa is kérdéses. Ami az idei pályákat illeti, a Francia Nagydíj kiesése valószínűnek tűnik, de a belgiumi és a monacói verseny sincs biztonságban.