Társoldalunk:

Az elkeseredett Leclerc szerint kiábrándító, hogy ismét az élről esett ki

2022.06.12. 16:05

Charles Leclerc és Carlos Sainz is csalódottan nyilatkozott az Azeri Nagydíj feladása után. Előbbi kijelentette, hogy kiábrándítóak a történtek, és nem érti az okokat. A spanyol pilóta és Mattia Binotto csapatfőnök hangsúlyozta, hogy egységesnek és pozitívnak kell maradniuk.

Charles Leclerc zsinórban negyedszer nem tudott nyerni pole pozícióból, de a Ferrarinak ez volt a legkisebb problémája az Azeri Nagydíjon. A maranellóiaknál ugyanis mindkét pilótát technikai hiba sújtotta, így pont nélkül távoztak Bakuból. 

Leclerc ismét az élről esett ki - GalériaForrás: AFP/Ozan Kose

Leclerc a 21. körben adta fel a futamot, miután motorja látványosan elfüstölt a bokszbejárat előtt. A 24 éves versenyző három futamon belül másodszor esett ki az élről műszaki hiba miatt, és nem érti, hogy mi ment félre a korábbiakhoz képest.

Gyorsak voltunk, és nem volt különösebb problémánk a szezon első részében – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Most úgy tűnik, hogy egy kicsit több van az idény elejéhez képest úgy, hogy semmin nem változtattunk. Ha valami történt, az javítás volt. Szóval egyelőre nehéz megérteni, nyilván elemeznünk kell majd. A ma történtekről nincs teljes képem.”

Kiesésének köszönhetően Leclerc 34 pontos hátrányba került a listavezető Max Verstappennel szemben, ráadásul Sergio Pérez is megelőzte őt az összetettben. A monacói versenyző nem is tudta leplezni csalódottságát.

Fájdalmas – jelentette ki. – Tényleg meg kell vizsgálnunk, hogy még egyszer ne fordulhasson elő. Nem igazán találom a megfelelő szavakat, hogy mindezt leírjam. Nagyon-nagyon kiábrándító. Tényleg utána kell néznünk a dolgoknak.”

A mostani motorhiba után felmerül a kérdés, hogy az idény későbbi részében a Ferrarinak nem kell-e rajtbüntetést bevállalnia. Leclerc erre nem tudott válaszolni. „Nem tudom, nincsenek híreim – szögezte le. – Nyilvánvalóan még mindig ott van a csalódottság. Az autóból egyenesen idejöttem, és senkivel nem beszéltem a csapatból, szóval nem tudom, mi történt.” 

Sainznak szinte semmi nem akar összejönniForrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Carlos Sainz már korábban feladta a versenyt, miután a 9. körben megállt alatta a Ferrari. A spanyol pilótát fékhiba sújtotta, pont akkor, amikor rá akart kapcsolni. A 27 éves versenyzőnek hihetetlen pechszériája van idén.

A kilencedik vagy a tizedik körben a hármas kanyarban elment a brake-by-wire – számolt be az eseményekről. – Kár érte, mert vigyáztam a gumikra, és megfelelő távolságot alakítottam ki ahhoz, hogy friss levegőt kapjanak. Éppen el akartam kezdeni nyomni, és közeledni az élmezőnyhöz, amikor ez megtörtént. A csapat szempontjából is kár, de együtt kell maradnunk, és meg kell őriznünk az optimizmusunkat. El fog jönni a szebb időszak, de a 2022-es szezon eddig egyértelműen nem alakul jól számomra.”

Sainz hozzátette, bár nem biztos benne, de szerinte nem ugyanaz volt az ő, illetve Leclerc futamának véget vető hiba eredete. A nullázással a Ferrari hatalmas hátrányba került a Red Bull-lal szemben, a spanyol versenyző pedig továbbra sem tud formába lendülni.

Ez a fő cél – utalt arra, hogy valahogyan vissza kell hozni a lemaradást. – A csapat tisztában van ezzel, és tudjuk, hogy fejlődnünk kell ezen a téren. Eddig az én autóm remekül működött a megbízhatóság tekintetében, csak borzasztóan balszerencsés voltam. Nagyon nehéz elkapni a fonalat, nem tudok két egymást követő normális versenyt teljesíteni anélkül, hogy valami történne. A kilencedik körben történt kiesés [sem jó], mert az embernek megtett körökre és befejezett versenyekre van szükség, hogy jobban megértsük az autó működését. Kár érte, de egy csapat vagyunk, és egységesek, valamint pozitívak maradunk, és biztos vagyok benne, hogy lesznek még szebb idők.”

A pilóták mellett Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke is megszólalt a történtekkel kapcsolatban. A svájci szakember érthetően nem volt boldog, de igyekezett optimista maradni és előretekinteni.

Természetesen ez aggodalomra ad okot, a megbízhatóság mindig kulcsfontosságú tényező a csatában, csakúgy, mint a teljesítmény – kezdte. – [Az autó] nem teljesen megbízható, de csapatként koncentráltak maradunk. Megpróbáljuk kezelni a problémákat, és a jövőben erősebbek leszünk.”

Aggodalomra adnak okot a Ferrari megbízhatósági problémái

Leclerc és Sainz mellett két másik, szintén Ferrari-motorral hajtott autó esett ki Csou Kuan-jü és Kevin Magnussen személyében. Binotto úgy véli, hogy a problémák nem ugyanonnan erednek, és az egyiknek nincs is köze az általuk szállított elemekhez. „Ezeket is ki kell elemeznünk – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Azt hiszem, hogy az egyiknek nincs köze a mi alkatrészeinkhez. Meg fogjuk vizsgálni, de inkább a technikai visszajelzések a fontosak.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK