Társoldalunk:
Hírlevél

A Ferrari nem örül, hogy az FIA vezetőségébe egy exmercedeses került

2022.06.12. 08:26

Egy, a Mercedes Forma-1-es csapatánál éveket eltöltő személy került az FIA és az F1 egyik legfontosabb pozíciójába, ami kérdéseket vet fel a rivális csapat első emberénél. Mattia Binotto ugyanakkor reméli, hogy Mohammed bin Szulajm tudja, mit csinál.

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sportért felelős főtitkári, egyben a Forma-1 ügyvezetői igazgatói posztjáról távozott Peter Bayer. A helyére az a Shaila-Ann Rao került, aki a közelmúltban a Mercedes F1 Team jogi igazgatója és Toto Wolff különleges tanácsadója volt, előtte pedig az FIA-nál is dolgozott jogi igazgatóként. A rivális csapatban töltött múltja miatt nem ért teljesen egyet a döntéssel a Ferrari csapatfőnöke.

„Ez egyértelműen aggodalomra ad okot – mondta Mattia Binotto. – Szerintem ő egy nagyszerű ember, sok tapasztalattal, aki biztosan képes lesz elvégezni a munkát. De szerintem nekik [az FIA-n] gondoskodni kéne arról, hogy egyáltalán ne legyen összeférhetetlenség, ez pedig az elnökön múlik. Bízom benne, hogy ezt ők is tudják. A Ferrarit illetően aggódunk, de egészen biztos vagyok benne, hogy a viselkedésükkel, a döntésekkel bebizonyítják, hogy ez téves aggodalom."

Binotto elismerte, hogy a tapasztalt Peter Bayer távozása komoly veszteség a sportágnak, de az FIA elnökének, Mohammed bin Szulajmnak joga van változtatni a szervezet felépítésén. Toto Wolff ezekben egyetértett kollégájával, majd megkérdezték az osztráko véleményét arról, hogy egy hozzá közel álló személy ilyen magas pozíciókba került az FIA és a Forma-1 vezetőségében.

Shaila-Annt az irányítási képessége és az átláthatóság jellemzi – nyilatkozta a Mercedes csapatának első embere. – Márpedig a múltban komoly probléma volt ezek hiánya, úgyhogy kulcsfontosságú és minden csapat számára pozitívum, hogy egy ilyen ember került a posztra."