Társoldalunk:

Bosszantó időpontban indul a bakui időmérő, a szervezők nem látnak problémát

2022.06.11. 09:06

Egyszerre rajtol Bakuban az F1-es kvalifikáció és Le Mans-ban a 24 órás futam, ami az autósport rajongók figyelmét megosztja. Az Azeri Nagydíj főnöke szerint nem árt egymásnak a két esemény ütközése.

A tavalyihoz képest két órával később tartják az időmérőt Azerbajdzsánban, helyi idő szerint 18, magyar idő szerint 16-kor kezdődik a Q1. Mindezzel az a probléma, hogy az autósport kedvelőknek megoszlik a figyelme, vagy ami még rosszabb, két fontos esemény közül csak az egyiket nézik, ugyanis az időmérővel egyszerre indul a Le Mans-i 24 órás futam is.

Az Azeri Nagydíj főnöke, Arif Rahimov ugyanakkor nem számít problémára ezzel kapcsolatban. „Le Mans-ban a verseny eleje a legfontosabb, az [F1-es] időmérőn pedig az időmérő vége. Ezért úgy gondolom, a tévénézők mindkettőt láthatják, a Le Mans-i rajtot és az időmérő végét is" – idézte az Autosport.

Magyar idő szerint egyszerre, 16 órakor indul a bakui időmérő és a Le Mans-i 24 órás futamForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Mullan

Hozzátette, hogy a program kialakítását számos tényező befolyásolja, így például a helyi sajátosságok vagy az F2 jelenléte.

Általában nincs sok mozgásterünk a menetrend ütemezésével.

– közölte. – Az szomorú lett volna, ha ütközik a Le Mans-i rajt az időmérő végével. Mivel utóbbi elejével lesz átfedés, azt gondolom, így is figyel minket az összes néző, aki tervezte."

Mivel vasárnap 13 órakor rajtol el az Azeri Nagydíj, annak teljes időtartama is a Le Mans-i 24 órás idejére esik, bár ha nem lesz csúszás a programban piros zászlóval, akkor a rajongók mindkettő leintését megnézhetik.

Bottas az Azeri Nagydíj edzésénForrás: AFP/Ozan Kose

A versenynaptár racionális átalakítása várható 2023-ban, hogy a logisztikával is segítsék a környezetvédelmet, és ennek egyik potenciális vesztesévé az Azeri Nagydíj válhat. Egyes hírforrások szerint áprilisra hozhatják előre a bakui pályát, de Rahimov ezt nem támogatja.

„Áprilisban rossz volt az időjárás, fújt a szél, hideg volt, esett az eső. Nem szeretnénk ilyesmivel kockáztatni, mert telt házat akarunk" – mondta. Emellett a pálya kialakítását is korábban kellene elkezdeniük, amit nagy kihívásnak nevezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK