Társoldalunk:

A korábbi Forma-1-es pilóta keményen kritizálta Verstappent

2022.06.08. 10:20

Max Verstappen a monte-carlói hétvégén nyilatkozott negatívan a Monacói Nagydíjjal egy napon megrendezett Indianapolisi 500-as futamról, a véleményét pedig a jelenlegi IndyCar-pilóta, korábban öt F1-es futamon rajthoz álló Alexander Rossi is erősen bírálta.

A Le Mans-i 24 órás verseny mellett a Forma-1-es Monacói Nagydíj és az Indy 500 számít az autósport három ékkövének. Graham Hill az egyetlen ember a történelemben, aki mindhármat meg tudta nyerni, neki ráadásul két F1-es világbajnoki cím is a birtokába került. A ma is aktív autóversenyzők közül Fernando Alonso és Juan Pablo Montoya azok, akik legalább két versenyt megnyertek a háromból: Alonsónak Indianapolis, Montoyának Le Mans hiányzik a gyűjteményéből – mindketten próbálkoztak már többször is megszerezni a hiányzó láncszemet.

Max Verstappen elmondása szerint sosem válik majd Triple Crown-bajnokkáForrás: AFP/Manu Fernandez

A Monacóban 2021-ben nyerő Max Verstappent az idei futam után kérdezték, tervei között szerepel-e, hogy ő is kipróbálja magát a másik két versenyen. Erre reagálta azt a holland, hogy az Indy 500-on bizonyosan nem fogja, mert életveszélyesnek tartja, és nem szeretné kockáztatni az életét. A Manor korábbi pilótája, egyben a 2016-os Indianapolisi 500 győztese, Alexander Rossi kiakadt Verstappen véleményén.

„Én is voltam ilyen: amikor egy Forma-1-es pályán haladtam, az egész világom akörül haladt, arra összpontosítottam, és más kategória nem is létezett. Tudtam, mi az Indy 500, de nem igazán figyeltem rá – mondta az amerikai. – De amikor lehetőséget kaptam a részvételre, hihetetlenül különleges élményt adott. Nemcsak a motorsportban, hanem globálisan is talán ez a legnagyobb egynapos sportesemény a Földön. Valóban, bizonyos értelemben veszélyesebb, hiszen volt négy balesetünk is. De egyetlen autó sem szakadt ketté, márpedig ez a Monacói Nagydíjról nem mondható el [utalt Mick Schumacher ütközésére]. Ezzel a biztonsági kifogással [Verstappen] csak megfutamodott a kérdés elől. A válasza nem lepett meg, de nem értek vele egyet."

A témával kapcsolatban az F1-ben a Ferrari és a Red Bull között idén nagyon komoly izgalmakat váró Rossi Romain Grosjean hatalmas, 2020-as bahreini balesetét is szóba hozta, hiszen a francia is az IndyCar mezőnyét erősíti a felépülése óta. Az ovális pályáktól eleinte Grosjean is félt, de idén már ő is részt vett az indianapolisi versenyen.
„Hosszasan gondolkodott azon, hogy mit fog kezdeni a jövőjével, és elmondta, hogy a motorsport és a versenyzés iránti szenvedélye az új autóban megújult, és immár teljesen biztonságban érzi magát."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK