Az F1 első kínai pilótája a hatalmas balszerencséjére panaszkodik

Forma-1, Valtteri Bottas, Csou Kuan-jü, Spanyol Nagydíj 2022, szombat
BARCELONA, SPAIN - MAY 21: Valtteri Bottas (L) and Zhou Guanyo (R) of Alfa Romeo are seen before qualification laps ahead of the F1 Grand Prix of Spain at the Circuit de Barcelona-Catalunya in Barcelona, Spain on May 21, 2022. Burak Akbulut / Anadolu Agency (Photo by BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A szezonnyitón pontot szerző újoncnak Bahrein óta semmi nem sikerül, erről pedig javarészt nem ő tehet. Csou Kuan-jü úgy érzi, a teljesítményével vissza tudott vágni a kritikusainak, az előzetes céljait pedig már az első hétvégén megvalósította, így idén felszabadultan versenyezhet tovább.

A bahreini tizedik helyezés álomszerű debütálás volt Csou Kuan-jü számára, és Szaúd-Arábiában is "csak" az időbüntetése miatt nem zárt az első tízben, ám azóta egyre hátrébb végez a futamokon, és két kiesés is hátráltatta őt. Melbourne-ben rosszul időzített bokszkiállás miatt veszített pozíciókat, Imolában a sprintfutamos balesete után csak a bokszból rajtolhatott, Miamiban és Barcelonában pedig műszaki problémája sújtotta az Alfa Romeó kínaiját. A legutóbbi helyszín, Monaco azt hozta számára, amit szinte minden újoncnak, aki először vezethet F1-es autót a hercegségben: szenvedést.

2022-ben eddig mindkét Alfa-pilóta hozza azt, amit a leigazolásukkor vártak Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

emelte ki Csou is, utalva a fenti esetekre. – Már számos különböző szituációval szembesültem, a tempónk viszont mindig rendben volt. Sokkal több lehetne benne, de nem követtem el ostoba újonc hibákat, szóval ez kiindulópontnak jó."

Az idei év egyetlen újoncának, egyben Kína első Forma-1-es versenyzőjének érkezését sokan szkeptikusan fogadták, és

úgy gondolták, hogy nem a vezetési képességeinek, hanem a pénznek és a nemzetiségének köszönheti az ülését.

Csou azonban úgy véli, hogy a szezon kezdete óta sok embert lenyűgözött és meglepett a teljesítménye.

„Mindig lépést fogok tartani a többi pilótával, akármilyen tapasztaltak is, mert úgy érzem, megvan rá a képességem.

A 23 éves kínai a Forma-2-ben eltöltött három esztendő alatt folyamatos fejlődést mutatott, tavaly pedig az F3 ázsiai bajnokságát meg is nyerte, így lett az Alpine tesztpilótájából az Alfa Romeo versenyzője.
A hinwiliekhez ráadásul nem is kerülhetett volna jobbkor, hiszen óriási javulás látszik az istállónál – igaz, elsősorban a negyvenpontos Valtteri Bottas jóvoltából.

Múlt hétfőn különleges tortával ünnepelte meg 23. születésnapját Csou Kuan-jü

„A csapat elképesztő munkát végzett, hogy eljussunk a jelenlegi szintre.

Ám nagyon keményen dolgoztunk a gyárban, a szélcsatornában és a szimulátorokban, így óriási előrelépést értünk el – mondta Csou, majd kitért a jövőbeni terveire. – Amikor megérkeztem a Forma-1-be, az volt a célom, hogy jussak be a Q2-be és szerezzek pontot [mindkettő sikerült az első hétvégén].

A tizedik hely megvan, most már jöhet a kilencedik, a nyolcadik, a hetedik, ..."