Társoldalunk:

Biztosnak tűnik a Francia Nagydíj jövője

2022.06.06. 15:11

A legutóbbi tárgyalások alapján hamarosan megköthetnek egy új szerződést Le Castellet-vel, legalábbis a helyi nagydíj ügyvezető igazgatója szerint. Éric Boullier elmondta, hogy a közlekedésre és a szórakoztatásra is nagyobb hangsúlyt fektetnek, hogy minél több nézőt vonzzon a franciaországi versenyhétvége.

Az idei versenynaptárhoz képest Las Vegas, Peking és Doha 2023-as megjelenése komoly változásokat jelent a sportágban. Néhány hely a 23-24-ből még üresen áll, a Francia Nagydíj ügyvezető igazgatója szerint azonban hamarosan ők is megköthetik az új szerződést a Forma-1-gyel. Éric Boullier és Stefano Domenicali megbeszélése alapján azonban könnyen lehet, hogy Le Castellet-nek néhány más európai pályával felváltva kell majd otthont adnia versenyeknek.

Boullier 2018 közepén távozott a McLarentől, utána került a Francia Nagydíj vezetői szerepkörébeForrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Megbeszélést tartottunk [a monacói hétvégén] az igazgatóval, [Christian] Estrosival [a nizzai polgármesterrel] és Stefano Domenicalival. Pozitív volt a találkozó, mert ők is a naptárban akarják hagyni a Francia Nagydíjat. Szerintem sok változás lesz benne a jövőben, nemcsak nekünk, hanem mindenkinek" – mondta Boullier, aki korábban a Lotus és a McLaren csapatát is vezette.

A 48 esztendős francia hozzátette, hogy ha Domenicaliék 30 helyszínen szeretnének versenyeket rendezni, valakinek valakivel biztosan rotálódnia kell évről évre. Az európai helyszínek közül Monte-Carlo és Spa szerződése jár le 2022-ben, de szóba kerülhet akár Hockenheim, Isztambul vagy Portimao is, akivel rendszeresen cserélgethetné egymást a Circuit Paul Ricard.

„Ha 30 nagydíjad van, de csak 23 hétvégére, nyilván okosan kell őket elosztani. Ez egy pozitív megbeszélés volt, most pedig dolgoznunk kell a továbbiakon, követjük a Formula One Management (FOM) kívánságait. A váltakozás nem feltétlenül csak egy nagydíjjal történhet, hanem akár évente változhat majd."

Az utóbbi években a közlekedéssel gyűlt meg elsősorban a francia szervezők baja, idéntől azonban van egy tervük arra, hogy ezeket a problémákat elkerüljék, és az érdeklődők bár messzebb parkolva, mégis könnyen és gyorsan eljuthassanak a helyszínre.

A hangulatra sosincs panasz Franciaországban, Boullier azonban még elégedettebbé tenné a kilátogatókatForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Bryn Lennon

„Hét P+R parkolót építése a terv a helyszíntől nem messze [ahonnan busszal szállítják majd a nézőket a lelátóig].

A szurkolók nem jöhetnek autóval a pálya közvetlen közelébe, csak ha a médiához vagy a személyzethez tartozik. Huszonötezerről 7500-ra csökken a Paul Ricard parkolójának kapacitása – aki ide be szeretne jutni, segít a mobilitási tervem finanszírozásában: 10 euróért adunk retúr vonatjegyeket egész Dél-Franciaországba. Párizsból ráadásul jár a TGV is, és több, mint 400 busz fog ingázni a városokból és a vasútállomásból."

Boullier hozzátette, hogy a közönség szórakoztatására is jobban odafigyelnek majd a július 24-ei verseny hetében, hiszen a Forma-2, a W Series és a Porshe Supercup mezőnye is ellátogat a francia városba, valamint kaszkadőrmutatványokat, illetve rádióvezérelt- és drónversenyeket is láthatnak a nézők – a zenéről pedig a nagyszínpadon számos koncert gondoskodik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK