Biztosnak tűnik a Francia Nagydíj jövője

Forma-1, Francia Nagydíj, versenyzői parádé, szurkolók, F1 logo
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 20: The F1 drivers wave to fans from the back of a truck to show their appreciation to the fans around the circuit prior to the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 20, 2021 in Le Castellet, France. (Photo by Bryn Lennon - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A legutóbbi tárgyalások alapján hamarosan megköthetnek egy új szerződést Le Castellet-vel, legalábbis a helyi nagydíj ügyvezető igazgatója szerint. Éric Boullier elmondta, hogy a közlekedésre és a szórakoztatásra is nagyobb hangsúlyt fektetnek, hogy minél több nézőt vonzzon a franciaországi versenyhétvége.

Az idei versenynaptárhoz képest Las Vegas, Peking és Doha 2023-as megjelenése komoly változásokat jelent a sportágban. Néhány hely a 23-24-ből még üresen áll, a Francia Nagydíj ügyvezető igazgatója szerint azonban hamarosan ők is megköthetik az új szerződést a Forma-1-gyel. Éric Boullier és Stefano Domenicali megbeszélése alapján azonban

könnyen lehet, hogy Le Castellet-nek néhány más európai pályával felváltva kell majd otthont adnia versenyeknek.

Boullier 2018 közepén távozott a McLarentől, utána került a Francia Nagydíj vezetői szerepkörébe Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Megbeszélést tartottunk [a monacói hétvégén] az igazgatóval, [Christian] Estrosival [a nizzai polgármesterrel] és Stefano Domenicalival. Pozitív volt a találkozó, mert ők is a naptárban akarják hagyni a Francia Nagydíjat. Szerintem sok változás lesz benne a jövőben, nemcsak nekünk, hanem mindenkinek" – mondta Boullier, aki korábban a Lotus és a McLaren csapatát is vezette.

A 48 esztendős francia hozzátette, hogy ha Domenicaliék 30 helyszínen szeretnének versenyeket rendezni, valakinek valakivel biztosan rotálódnia kell évről évre.

Az európai helyszínek közül Monte-Carlo és Spa szerződése jár le 2022-ben, de szóba kerülhet akár Hockenheim, Isztambul vagy Portimao is, akivel rendszeresen cserélgethetné egymást a Circuit Paul Ricard.

„Ha 30 nagydíjad van, de csak 23 hétvégére, nyilván okosan kell őket elosztani. Ez egy pozitív megbeszélés volt, most pedig dolgoznunk kell a továbbiakon, követjük a Formula One Management (FOM) kívánságait. A váltakozás nem feltétlenül csak egy nagydíjjal történhet, hanem akár évente változhat majd."

Az utóbbi években a közlekedéssel gyűlt meg elsősorban a francia szervezők baja, idéntől azonban van egy tervük arra, hogy ezeket a problémákat elkerüljék, és az érdeklődők bár messzebb parkolva, mégis könnyen és gyorsan eljuthassanak a helyszínre.

A hangulatra sosincs panasz Franciaországban, Boullier azonban még elégedettebbé tenné a kilátogatókat Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Bryn Lennon

„Hét P+R parkolót építése a terv a helyszíntől nem messze [ahonnan busszal szállítják majd a nézőket a lelátóig].

– aki ide be szeretne jutni, segít a mobilitási tervem finanszírozásában: 10 euróért adunk retúr vonatjegyeket egész Dél-Franciaországba. Párizsból ráadásul jár a TGV is, és több, mint 400 busz fog ingázni a városokból és a vasútállomásból."

Boullier hozzátette, hogy a közönség szórakoztatására is jobban odafigyelnek majd a július 24-ei verseny hetében, hiszen a Forma-2, a W Series és a Porshe Supercup mezőnye is ellátogat a francia városba, valamint

kaszkadőrmutatványokat, illetve rádióvezérelt- és drónversenyeket is láthatnak a nézők – a zenéről pedig a nagyszínpadon számos koncert gondoskodik.