Társoldalunk:

Nagy harc folyik az F1 amerikai közvetítési jogaiért

2022.06.05. 11:06

Az év végén lejár az F1 közvetítési jogaival rendelkező tévétársaság szerződése, és szakági források szerint legalább két konkurens csatorna is érdeklődik az új jogokért, köztük a Netflix. A sportág vezetése 100 millió dollárt kérne évente a megállapodásban, de úgy néz ki, ez nem fog összejönni.

A Forma-1 egyre népszerűbb az Egyesült Államokban, és ennek egyik jele, hogy a közvetítési jogok megszerzéséért óriási harc dúl három tévétársaság között, értesült a Business Insider. Jelenleg az ESPN közvetít egyre jobb nézettséggel, de a szerződésük lejár az év végén.

„Agresszívan dolgozunk a szerződés megújításáért. Úgy véljük, a közvetítési csomagunk és a sportág bemutatása páratlan az iparágban. Kölcsönösen előnyös kapcsolatot építettünk ki [az F1-gyel]" – nyilatkozta John Sucheski az ESPN üzleti részlegéről.Természetesen más lehetőségeket is felmérnek.

A Miami Nagydíj révén idén már két futamot rendeznek az USA-banForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Chris Graythen

Sucheski elmondta, az F1 menedzsmentjével a Miami Nagydíj idején tárgyaltak, ezt jónak nevezte. De legalább két konkurenssel kell megküzdeniük: a Netflix és az NBCUniversal szintén érdeklődik a Business Insider információi szerint. A Netflix a Drive to Survive sorozat megalkotásával rengeteget tett a sportág amerikai népszerűsítéséért, de az élő stream technikai feltételei még hiányoznak, és a cég életében kedvezőtlen fordulatot hozott az év első része, sok év után csökkent a felhasználóinak száma.

Egy szakági forrás úgy tippelte, évi 75 millió dolláros összegért (évi 27 milliárd forintért) kelhetnek az új közvetítési jogok, és sejtése szerint ezek maradnak az ESPN-nél, bár a Forma-1 vezetése 100 milliós nagyságrendben gondolkodott.

2023-tól már három helyszínre megy a Forma-1 az USA-ban, Austin mellé idén Miami csatlakozott, jövőre Las Vegas érkezik. A kedvező kilátások miatt a sportág értéke növekszik, és ez többek közt úgy csapódik le, hogy védik a meglévő, hűségesen kitartó istállókat, és nagyon megszűrik az érdeklődő jelölteket. Ennek áldozata lehet Michael Andretti is, mert most úgy néz ki, az amerikai csapattulajdonost mégsem engedik a kondér közelébe.

A legutóbbi futamot, a monacói közel másfélszer többen látták idén az ESPN-en, mint tavaly.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK