Társoldalunk:
Hírlevél

Teljes idiotizmus és illegális a fizetési sapka bevezetése a Forma-1-ben

2022.06.04. 13:54

Max Verstappen menedzsere szerint őrült ötlet lenne bevezetni a Forma-1-ben a fizetési sapkát. Az Amerikában jól ismert és bevett módszer szerint ha ezt a döntést meghoznák, akkor a pilóták közül senkinek sem lehetne kiugróan magas, aránytalan pénzeket kifizetni.

A holland világbajnok menedzsere nem kertelt: Ez teljes idiotizmus. A Forma-1-ben nem lehet bevezetni a fizetési sapkát - nyilatkozta feldúltan a holland Der Telegraaf című lapnak.

Azzal, hogy az amerikai érdekeltségű Liberty Media vette át a sportág irányítását, nem először kerül napirendre a fizetési sapka bevezetésének ötlete. A csapatoknál már két éve bevezették a költségvetési plafont, amely jelenleg 140 millió dollár. Ugyanakkor ez az intézkedés nem érintette a pilóták bérét. 

Raymond Vermeulen most azt mondta, hogy az egyes versenyzők növelik a csapatok értékét (gondolhatjuk, hogy elsősorban ügyfelére, Max Verstappenre célzott), "ha korlátozzuk a fizetésüket, akkor a világ a feje tetejére áll" - fejtegette. Majd azzal folytatta: Ha ezt az intézkedés bevezetik, az egy illegális döntés lesz, amelyet nem szabad elfogadni."

A holland világbajnok Max Verstappen nem biztos, hogy örülne egy fizetési sapkánakForrás: AFP/Andrej Isakovic

A menedzser kifejtette, hogy a Forma-1-es mezőny idén csak azért versenyezhet Hollandiában, mert van egy világbajnoka az országnak. A zandvoorti pálya magas jogdíjat fizet a FOM-nak a rendezésért és ennek a pénznek egy részét osztják szét a csapatok között. Ezek után nagyon furcsa lenne, ha bárki korlátozni merné a pilóták keresetét" - dühöngött a menedzser. Majd hozzátette: a Red Bull az év elején kötött Verstappennel egy új szerződést, amely évente 53 millió dollárt garantál a hollandnak. Ezek után ki az a hülye, aki bevezetné a fizetési sapkát? - tette fel a kérdést a menedzser.

Ugyanakkor nem mindenki ért egyet ezzel. Az Alfa Romeo csapatfőnöke, Fred Vasseur szerint meg kell vitatni a fizetési sapka bevezetését. Szerintem az a helyes megközelítés, hogyha a csapatok költségeinek határt szabtunk, akkor ugyanezt tegyük meg a piilóták esetében is. Nagyon örülök, hogy a Forma-1 tulajdonosai ebbe az irányba indulnak el. A Forma-1 ma egy fantasztikusan prosperáló üzleti vállalkozás és egy olyan sport, amely rengeteg pénzt termel.

Fred Vasseur (jobbra), az Alfa Romeo csapatfőnöke egyáltalán nem ellenzi a fizetési sapkátForrás: AFP/Andrej Isakovic

Ez azért van, mert a FIA és FOM az utóbbi időkben sok olyan döntést hozott, amely a sportágat ebbe az irányba vitte el. Ezért kell elgondolkodni a fizetési sapka lehetséges bevezetésén is."

Forrás