Jordan: Többé nem Hamilton a főnök a Mercedesnél, Russell átvette a helyét

Forma-1, George Russell, Lewis Hamilton, 2022
(FILES) In this file photo taken on March 10, 2022 Mercedes' British driver George Russell (L) and Mercedes' British driver Lewis Hamilton smile as they pose for a picture during the first day of Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir - The 2022 Formula One season is about more than just the renewed battle between reigning champion Max Verstappen and the man he dethroned, Lewis Hamilton. It will be a heavily-revised version of F1's high-speed soap opera, featuring new race management, all-new cars designed to create closer racing, and a reshuffled cast that will launch into the unknown at this weekend’s season-opening Bahrain Grand Prix. (Photo by Mazen Mahdi / AFP)
Vágólapra másolva!
A Jordan-istálló egykori alapítója és csapatfőnöke, Eddie Jordan úgy véli, a Mercedesnél immáron nem Lewis Hamilton, hanem George Russell a vezető pilóta. Michelisz Norbert ellenfele szerint a címvédő alakulat egy újoncot ültethet be, ha a hétszeres világbajnok visszavonul.

Bár George Russellt a legtöbben generációja egyik legnagyobb tehetségeként tartják számon, a legtöbben mégis meglepődve szemlélik, hogy eddig minden téren megveri Lewis Hamiltont csapaton belül. Bár kétségtelen, hogy minden idők legeredményesebb F1-es pilótájának idén jócskán kijut a balszerencséből, összességében így is az ifjabbik brit versenyző nyújt jobb teljesítményt kettejük közül.

Jordan úgy véli, Russell nem csak a pályán került Hamilton elé Forrás: AFP/Mazen Mahdi

Bár még csak hét verseny telt el a szezonból, vagyis az erőviszonyok még könnyen megfordulhatnak, a látottak hatására többen is elkezdték pedzegetni, hogy mindez a csapaton belüli dinamikára is hatással lehet, és nem biztos, hogy még mindig a hétszeres világbajnok a csapat egyértelmű vezére. A Jordan-istálló egykori alapítója és csapatfőnöke szerint Russell már át is vette tőle ezt a szerepet.

Teljes mértékben, szerintem a világon mindenki számára ez a legnagyobb meglepetés annak ismeretében, hogy akadnak, akik azt gondolták, hogy Lewis Hamilton a legjobb

válaszolta Eddie Jordan a Channel 4-nak arra a kérdésre, hogy a 24 éves versenyző megérdemelte-e a Mercedes ülését. –Azonban már nem Hamilton a főnök, még annál a csapatnál sem, hiszen Russell átvette a helyét. Szerintem ez nagyon érdekes lesz, és látni akarom, hogy Lewis miként fog ezen túllépni.”

Egy újonc érkezhet Hamilton helyére?

Bár a Mercedes formáját látva többen is úgy vélekedtek, hogy Hamilton már idén visszavonul, de a 37 éves versenyző cáfolta az ezzel kapcsolatos pletykákat. Jövő év végén viszont már minden esély megvan erre, hiszen akkor jár le a csapattal kötött szerződése. Akármikor is jön el a búcsú ideje, Tom Coronel szerint a brackley-i alakulat egy újonccal pótolhatja őt.

Ha Lewis Hamilton abbahagyja, Nyck de Vries kapja meg az ülést – jelentette ki a Michelisz Norberthez hasonlóan a WTCR-ben versenyző pilóta a RacingNews365 holland kiadásának podcastjában. –Tudod, hogy miért?

Ahogyan már egy éve mondom, Nyck Toto Wolff biztosítási kötvénye.”

A Mercedes csapatfőnöke már tavaly megpróbálta F1-es üléshez juttatni a Formula E előző kiírását megnyerő holland versenyzőt, ám ez akkor nem sikerült neki. De Vries azonban nem távolodott el teljesen az F1-től, hiszen a címvédő istálló, valamint a McLaren tartalékpilótájaként tevékenykedik, a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén pedig futamhétvégén is bemutatkozhatott a Williams színeiben. Honfitársa szerint Wolff tanult Nico Rosberg váratlan visszavonulásából, ezért váratlan fejlemények esetére is van terve.

Hamilton visszavonulása után De Vries kaphat lehetőséget a Mercedesnél? Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Ezt Rosberg révén egyszer már megtapasztalta – magyarázta Coronel. – Nem akarom azt mondani, hogy »kihasználja« Nycket, de ezért tartja közel magához. Ő egy olyan fiú, aki mindent megtesz, amit meg kell tennie. Az összes bajnokságot megnyerte, amit meg kellett. Nyck George Russell, Lando Norris és Max Verstappen generációjának a tagja. Látva a pályafutását és azt, hogy mit csinál most, Nyck soha nem maradt el semmiben a többiekhez képest. Ez az, amit az ember általa kap.”