Társoldalunk:

Steiner gyakorlatias választ adott a Red Bull költségvetési sapkával kapcsolatos aggodalmaira

2022.05.31. 12:46

Christian Horner az F1-es költségvetési keret felső határának a felülvizsgálatát kérte, mondván, hogy egyes csapatoknak ki kell hagyniuk versenyeket, hogy ne lépjék túl a megszabott határt. De Güenther Steiner szerint a csapatoknak csak el kell fogadniuk a sapkát, és „ahhoz kell alkalmazkodniuk ami van".

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner elhárította Christian Horner aggodalmát, miszerint egyes csapatok kénytelenek kihagyni futamokat az idei év folyamán, hogy a költségvetés felső határa alatt tartsák a kiadásaikat.
Az F1-es költségvetési keret felső határát tavaly vezették be, hogy kiegyenlítsék a versenyfeltételeket és csökkentsék a csapatok közötti vásárlóerő-különbségeket. Miután 2021-ben 145 millió dollárról indult, a felső határ jelenleg 140 millió dollár, 2023-ban pedig 135 millió dollárra fog csökkenni.
Horner felvetette, hogy 2022-ben akár hét csapat is kénytelen lesz kihagyni versenyeket, hacsak nem növelik a keret felső határát. Steiner azonban más megközelítést kínált, és ragaszkodik ahhoz, hogy a csapatoknak meg kell találniuk a módját, hogy a költségvetési sapka keretein belül működjenek.
A mi problémánk nem a költségvetés felső határa, hanem maga költségvetés, mert egyszerűen nincs több pénzünk. - mondta Steiner a médiának, köztük a RacingNews365.com-nak.
Bármilyen üzletben, ha anyagi gondokkal küzdesz, akkor ennek megfelelően kalkulálsz a büdzsével. Végig kell csinálnunk a szezont, ez a feladatunk. Ez olyan, mint az üzletvezetés. Ha valamiről le kell mondanod annak érdekében, hogy lefutsd az utolsó négy versenyt is, akkor ezt fogjuk tenni.

Steiner nem mondja azt a pilótáinak, hogy óvatosabban vezessenek
Amellett, hogy korlátozza a fejlesztést, a költségvetési plafonról azt gondolják, hogy anyagilag is megterheli azokat a csapatokat, amelyek autói súlyosan megsérülnek az esetleges balesetekben.
A Haas részéről Mick Schumacher már ebben az évben két nagy balesetben szenvedett, köztük a múlt hétvégi Monacói Nagydíjon történt drámait, amelyben VF-22-ese kettétört.
"Nem túl kielégítő, hogy [Mick] ismét nagy balesetet szenvedett. Meg kell néznünk, hogyan haladhatunk innen tovább" - mondta Steiner a fiatal német versenyző legutóbbi szerencsétlenségéről.

Az osztrák azonban cáfolta, hogy az F1 jelenlegi pénzügyi helyzete arra kényszerítette volna pilótáit, hogy óvatosabban vezessenek a balesetek elkerülése érdekében.
Ezt nem engedheted meg magadnak, nem kérheted ezt a pilótádtól. Nem minden versenyző gondol ennyit a költségvetésre, mint Mick. A saját karrierjét tartja szem előtt, és tudja, ha folyamatosan összetöri az autót az annyit jelent, hogy nem lesz karrierje. Egy jó versenyző eléri a határt, de nem lépi túl azt. Ha összetöröd az autót, tudod, hogy túllépted a határt. Ez a versenyzői lét velejárója.

- vette védelmébe Günther Steiner Schumachert, és biztosította a támogatásáról. 
Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK