Társoldalunk:
Hírlevél

Elutasították a Ferrari óvását, Pérez megtarthatja monacói győzelmét

2022.05.29. 19:45

A Ferrari szabálytalannak látta, amikor Verstappen megcsúszott a bokszutca kijáratánál és áthajtott a bal első kerekével a vonalon, ezért óvást nyújtottak be a Monacói Nagydíj után. Utána a győztes Sergio Pérez ellen is megtették ugyanezt, de a sportfelügyelők egyik esetben sem láttak szabálytalanságot.

Nem sokkal a Monacói Nagydíj leintése után óvást nyújtott be a Ferrari az 1. és a 3. helyezett Sergio Pérez és Max Verstappen eredménye ellen, mert a Red Bull pilótái a kerékcseréjük után a bokszutcából kijövet rámentek a bal első kerékkel a bokszutca határvonalára, ami elvileg szabálytalan.

Verstappen ellenkormányzott, amikor megcsúszott, de az F1TV-n elérhető fedélzeti kamerás felvételen nem látszik tisztán, hogy ráment-e a sárga vonalraForrás: F1TV

Az F1TV-n elérhető fedélzeti kamerás felvételeken nem látszik tisztán, hogy Pérez és Verstappen ráment-e a sárga vonal legvégére, amikor megcsúsztak és ellenkormányoztak.

A Red Bullt irányító Christian Horner azt mondta, a verseny közben szóba sem került az FIA-val való kommunikáció során a két eset, Mattia Binotto ellenben határozottan állítja, hogy szabálytalanság történt.

Úgy gondoljuk, egyértelmű szabálysértés történt, magyarázatot várunk a Red Bull kapcsán.

– jelentette ki a Ferrari csapatfőnöke a Sky Sportsnak, Verstappent kiemelve. – Nem csak közel ment a vonalhoz, rá is ment. A Nemzetközi Sportkódex alapján egyértelműen keresztezte. A 2020-as Török Nagydíjon egyeztettünk ennek kapcsán, hogy ne legyen félreértés, és a versenyigazgató jegyzeteiben egyértelműen olvasható, hogy a vonaltól jobbra kell maradni."

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Eric Alonso

A Ferrari sajtótájékoztatóján a RaceFans kérdésére pedig hozzátette: „A célunk az óvással nem is az, hogy a Red Bull ellen cselekedjünk, hanem hogy állásfoglalást kapjunk az ügyben."

Marad az eredmény

Nem sokkal háromnegyed 10 előtt hivatalossá vált, hogy a sportfelügyelők mindkét óvást elutasították. Pérez esetében egyszerű volt az indoklás: a Ferrari elismerte, hogy megalapozatlanul nyújtották be a dokumentumokat, hiszen a mexikói versenyző nem lépte át a vonalat. Verstappennél egy fokkal bonyolultabb volt a helyzet: a döntéshozók megállapították, hogy egy teljes kerékkel ő sem lépte át a fehér vonalat, és Lance Stroll tavalyi esetére hivatkozva, amikor a kanadai versenyzőt nem büntették meg, a címvédő is megúszta a szankciót. Ezzel véglegessé vált az 1., illetve a 3. hely.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK