Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, az eddigiekhez képest eltérő jellegű pattogás jelentősen megnehezítette a dolgát a Monacói Nagydíj pénteki napján. George Russell közvetlenül a Ferrari és a Red Bull mögött szeretne végezni, de nincs meggyőződve arról, hogy ez sikerülni is fog.

Bár Barcelonában kétségtelenül életjeleket mutatott a Mercedes, számítani lehetett rá, hogy a Monacói Nagydíjon nem lesznek annyira közel az élmezőnyhöz. Azonban a pénteki nap alapján nem kizárt, hogy a két élcsapat mellett a McLaren is előttük van, hiszen Lando Norris mindkét szabadedzésen előttük végzett.

Hamilton szerint ez a pattogás más, mint amit korábban tapasztaltak Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Különösen Lewis Hamilton szenvedett látványosan, a hétszeres világbajnok csupán a tizenkettedik pozícióban zárta a második gyakorlást. A 37 éves versenyző többször is panaszkodott az újból visszatérő pattogásra, ám a leintés után elárulta, a probléma okát ezúttal nem pontosan ugyanott kell keresni, mint korábban.

Ez az egyik leghepehupásabb pálya, ami megnehezíti [a helyzetet], másrészt az autónk általánosságban rengeteget pattog

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Ez a pattogás más, mint amilyet a múltban tapasztaltunk, ez alacsony sebességnél is jelen van, szóval nem hibáról van szó, hanem a pályán lévő buckák tovább rontják a szituációt. Ugyanakkor nem kellett más [beidegződéseket] elsajátítani a pályán, csupán az autóval küszködtem. [Nehéz volt] összerakni egy kört.”

Hamiltonnak több mint másfél másodperc volt a hátránya az élen álló Charles Leclerc-hez képest a késő délutáni tréning végén, ami nem túl biztató előjel számára. Ő viszont bízik benne, hogy a hétvége hátralévő részére javulni fog a helyzet.

Nagyon remélem, hogy holnap jobb napunk lesz – jelentette ki. – Úgy érzem, hogy az autóban megvan a potenciál, hogy közel legyen az élmezőnyhöz, de ezek a dolgok kissé akadályoznak minket. Azonban továbbra is harcolni fogunk.”

George Russell csapattársánál valamivel jobban szerepelt, ám ő is 75 századmásodperces hátrányt szedett össze a monacói pilótához képest.

Az ifjabbik brit versenyző szerint kézenfekvő, hogy a Ferrarinak kedvez a monacói aszfaltcsík, és nem túl optimista azt illetően, hogy a Mercedes képes lesz közelebb kerülni hozzájuk.

Russell a Ferrarik és a Red Bullok mögötti pozíciót célozta meg Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Őszintén szólva nagyon trükkös volt, ezek az autók rendkívül merevek, és a hepehupás utcai pályán nehéz a határon autózni – fogalmazott. – Ez az egyik legnagyobb nehézség. Imolában láthattuk, hogy a Ferrari mennyire jól és könnyedén megy át a rázóköveken, ami jelenleg nyilvánvalóan az ő kezükre játszik. Szóval este rengeteg dolgunk lesz, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy csökkenteni tudjuk a lemaradást. Ezzel együtt mindig jó itt vezetni.”

Igaz, a Mercedest eddig nem csupán a Ferrari és a Red Bull, hanem Norris révén a McLaren is megelőzte, hiszen a wokingiak versenyzője mindkétszer közvetlenül a két élcsapat pilótái mögött zárt. Russell úgy véli, akkor lehetnek elégedettek, ha megszerzik ezt a helyet honfitársától.

Nem ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk

– szögezte le. – A hatodik helyen végeztünk, az egyik McLaren előttünk van, mi viszont az élcsapatok utáni legjobb istálló akarunk lenni. Szerintem tisztességes eredmény lenne ezen a hétvégén, ha a Ferrari és a Red Bull mögött zárnánk, és arra kell törekednünk, hogy a pimasz kis Lando ne legyen előttünk.”