Társoldalunk:
Hírlevél

A remek hangulat ellenére hatalmas káosz volt a nézők között Barcelonában

2022.05.23. 13:17

Kétévnyi kihagyás után ismét elözönlötték a rajongók a Spanyol Nagydíjat, azonban a logisztika nem volt megfelelően kitalálva, így a hőségben rengeteget kellett várakozniuk. Az F1 figyelmeztette a szervezőket a futamot követően, hogy javítsanak az elfogadhatatlan problémákon.

A hétvége során közel 300 ezer jegy kelt el a Circuit de Barcelona-Catalunya pályán azok után, hogy az elmúlt két évben a koronavírusjárvány miatt korlátozottan lehetett ellátogatni a Spanyol Nagydíjra. Az elsősorban Carlos Sainzért és Fernando Alonsóért rajongó hazai drukkerek mellett – amikor lehet – 2016 óta rengeteg holland szurkoló látogat el a helyszínre, idén is ők adták a nézők legnagyobb részét.

A helyszín azonban nem volt felkészülve az idei teltházas tömegre: a büfék és a mellékhelyiségek körül óriási sorok keletkeztek, a bejutásnál pedig több kilométeres torlódás alakult ki, és parkolóhelyet szinte lehetetlen volt találni. A montmelói pályaudvar kis mérete sem segített az embereken, csúcsidőben nehezen lehetett eljutni vonattal a versenyre. A problémát tetézte a 35 fok feletti hőmérséklet is, miután a teljes országot hőhullám érte el az előző héten.

Ezek után nem csoda, hogy sok szurkoló a közösségi médiában adott hangot nemtetszésének a hétvégén, sokan azt állították, az érvényes jegyük ellenére sem térnek vissza a helyszínre. Néhány órával a futam után pedig az F1 közleményt adott ki, amelyben „elfogadhatatlannak" nevezte a torlódásokkal kapcsolatos problémákat, és sürgette a szervezőket, hogy készítsenek tervet a jövő évi hasonló összeomlás elkerülésére.

Kitettek magukért azok a Verstappen-szurkolók, akik bejutottak a lelátóra – kedvencük futamgyőzelemmel hálálta ezt megForrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

„A nagyszámú szurkolótábor számára ezen az eseményen a pályán belül és kívül egyaránt közlekedési problémák vetődtek fel – idézte a közleményt az Autosport. – Felhívtuk a promóter figyelmét, hogy ez nem elfogadható, és a következő szezonra ki kell javítani."

A montmelói pályának idénre több részét is felújították, de ezek között a legtöbb, szurkolók számára épül létesítmény nem szerepelt. Akadnak olyan épületek is a helyszínen, amik az 1991-es építése (az első helyi Spanyol Nagydíj időpontja) óta nem voltak lényegében renoválva, így ezek lesznek várhatóan a Forma-1 által kért „kijavítás" középpontjában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK