Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull csapatfőnöke elmondta, miért vették el Pérez győzelmi esélyét

2022.05.22. 18:41

Christian Horner szerint az eltérő stratégiát teljesítő pilótái között nem akarta elvállalni a kockázatot a hőségben, ezért kellett csapattársa elengedésére utasítani a mexikóit. A táv rémes első felét követően parádésan zárta a Spanyol Nagydíjat a Red Bull, a kezdeti nehézségek előtt azonban egyelőre értetlenül áll a futamgyőztes Max Verstappen is.

Kalandos körülmények után zsebelte be a maximális, negyvennégy pontot a Red Bull a Spanyol Nagydíjon. Sokáig úgy nézett ki, hogy Sergio Pérez megszerezheti első idei futamgyőzelmét, ám a hajrához közeledve egyértelműnek tűnt, hogy a csapat inkább Max Verstappen kedvére tesz, amit végül rádión keresztül meg is erősítettek Pérez értetlensége ellenére. A futam után a csapatfőnök, Christian Horner indokolta meg a döntésük hátterét.

Bár sokáig nem így nézett ki, végül Verstappen, Pérez sorrendben ért célba a két Red BullForrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

„A futamot két külön részre lehet osztani. Az első felében semmi nem akart működni, be voltunk ragadva George [Russell] mögé. Úgy éreztük, a legjobb, ha rákényszerítjük háromkiállásos taktikára, és mint kiderült, valóban ez volt a legjobb stratégia. Az elején ugyanis remek tempót diktált, sajnálom, hogy a végére visszább esett, mert érdekes csata lehetett volna belőle – mondta el a Sky Sportsnak Horner, majd rátért a cspatutasítás miértjére. – [Pérez és Verstappen] nem ugyanazt a versenyt futotta. Más volt a stratégiájuk. Komoly gond volt a magas hőmérséklet miatt a vízzel, az olajjal és a fékekkel is. Így az volt az utolsó dolog, amit akartunk volna, hogy kockáztatunk egy kiesést a biztosnak tűnő egy-kettő helyett."

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a futamgyőzelmével a világbajnoki pontversenyben is már éllovas Max Verstappen egyetértett csapatfőnökével abban, hogy a táv első fele rettenetesen frusztráló volt számukra, pláne a kicsúszása és a DRS működési hibái miatt, amelyeket értetlenül fogadott.

„Ugyanott fékeztem, mint korábban, így váratlanul ért, hogy egyszer csak megindult az autó – mondta el a 9. körben történt incidenséről a címvédő. – A csapattól tudtam meg, hogy az erős hátszél lehetett az oka. [Ami a DRS-sel kapcsolatos hibát illeti,] egyszer működött, egyszer nem, nem is értem. Frusztráló volt így az a huszonvalahány kör. George sem tette könnyűvé a dolgokat, remekül védekezett, fordított esetben én is így tettem volna. Nagyon pozitívan, vb-éllovasként zárja végül a csapat a hétvégét, és érkezünk meg Monacóba, de nagyon oda kell figyelni ezekre a megbízhatósági problémákra."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK