Vágólapra másolva!
Napok óta rosszul érzi magát a McLaren brit pilótája, aki ennek ellenére néhány centiméter híján ismét kvalifikálta magát a Q3-ba. A körelvétel miatt először értetlenkedő Norris szerint a fehér vonalas szabály butaság, csapattársa, Daniel Ricciardo viszont inkább a friss fejlesztések megértésével van elfoglalva.

Lando Norris számára nem jól fejeződött be a szombati időmérő, ugyanis a Q2-ben futott utolsó körét elvették, amiért a 12-es kanyart kiszélesítette, így csupán a 11. helyről fog rajtolni az ígéretes előjelek ellenére. A brit pilóta a rádión még némán konstatálta, hogy nem jutott be a harmadik szakaszba, az autóból kiszállva azonban érthetően frusztrált volt a körülmények miatt.

nyilatkozta a McLaren britje. – Kicsit meg is lepett [a körelvétel], hiszen ott épp egyautónyi nyomtáv használható, mielőtt a kavicságy jönne, én pedig a fülkéből azt láttam, hogy még mindig a vonalon vagyok – úgy látszik, kívülről nem így tűnt. Kicsit butaságnak érzem ezt a fehér vonalas szabályt, könnyebb lenne, ha a kavicságy lenne mindig a határ, de ez van, végül is mindenkire ez vonatkozik."

Később Norris a felvételek megtekintése után elismerte, hogy büntetést érdemelt. A világbajnoki tabellán hetedik helyen álló britnek egyébként nem alakult túl jól a kvalifikációt megelőző időszak sem.

A második szabadedzésen egy versenyszimulációs kör alatt megsérült az MCL36 alváza, amit szombat hajnalban kellett megjavítania a szerelőknek, valamint elmondása szerint péntek óta betegnek érzi magát.

Nem volt kirobbanó állapotban Norris az időmérő után, amit az eredménye és az egészségi állapota is magyarázhat Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

„Nem vagyok covidos, de egész hétvégén szenvedek a torkommal, a szememmel és a látással. Az alvásom és az energiaszintem pedig régóta most a legrosszabb, úgyhogy nem vagyok a topon. Nagyon boldog voltam, hogy ezek után megfutottam a Q3-at érő kört, úgyhogy ezért is sokkolt [a kör elvétele], hiszen a nyolcadik hely reálisan meglehetett volna – vallotta be a brit. –

Nem lesz könnyű verseny, de igyekszünk pozíciókat nyerni, és már van is egy jó ötletem, hogy mit kell tennem hozzá."

Norris csapattársa, Daniel Ricciardo először tudta idén időmérőn megelőzni a csapattársát, az ausztrál a rajtrácson közvetlenül előtte, a kilencedik helyre állhat majd fel.

A Spanyol Nagydíjon korábban már kétszer is dobogóra álló pilóta érthetően elégedettebb volt a szombati eredményével, mint a nála tíz évvel fiatalabb brit, az autóval kapcsolatos fejlesztésekről azonban még mindig vannak kérdései.

A McLaren az egyik legtöbb módosítással érkezett Montmelóba, az oldaldobozuk kivételével szinte minden alkatrész változott valamelyest.

Kívülről is észlelhetőek változások a McLarenen Miamihoz képest, az új autót igyekeznek megszokni a pilóták Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

„Örülök a Q3-nak, ez volt a célunk. Még mindig tanulunk az új részekről, próbálom megérteni az új alkatrészeket és a frissítéseket, ám ez nem olyan egyszerű – mondta Ricciardo. –

Remélhetőleg még találunk apróságokat, és pontokat tudunk szerezni."