Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel sokkal jobb eredményt várt a továbbfejlesztett Aston Martintól

2022.05.22. 11:47

A Spanyol Nagydíj időmérőjének első szakaszában a tizenhatodik helyen záró és ezzel kieső Sebastian Vettel sokkal jobb pozícióra számított az utolsó gyorsköre után. A négyszeres világbajnok ennek ellenére bízik csapata fejlesztéseiben.

A Spanyol Nagydíj hétvégéjének egyik slágertémája, hogy a továbbfejlesztett Aston Martin meglehetősen hasonlít a Red Bullra, amit a bikások enyhén szólva nem vesznek jó néven. Tekintve, hogy az RB18-as az idény eleje óta a két legjobb autó egyike, sokan nagy előrelépést vártak a silverstone-iaktól, ám az időmérő valóságos katasztrófába torkollott. 

Vettel meglepődött a Q1-es kiesésen - GalériaForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A kvalifikáció ugyanis nem tartott sokáig a csapat számára, miután már a Q1-ben búcsúzott mindkét pilóta. Sebastian Vettel a tizenhatodik, míg Lance Stroll a tizennyolcadik pozícióban végzett, így egyikük sem folytathatta az időmérőt. Már önmagában ez is tragikus, de a négyszeres világbajnok azt is elmondta, hogy nem követett el nagyobb hibát, vagyis a búcsú okait elsősorban az AMR22-esben kell keresni.

A kör jó volt, semmi gond nem volt velenyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Egyszerűen csak sok volt a tennivaló, mármint rengeteget csúszkáltam oldalra, meg ilyesmi. Azonban nem tudom [a valós okot], meg kell néznünk.”

Miután mindenki befejezte a körét, Vettellel közölték, hogy hányadik helyen áll, mire ő annyit mondott, hogy „ugye csak viccelsz?”. Mindez jól mutatja meglepettségét, és a német versenyző később is elárulta, hogy sokkal jobb eredményt várt.

Meglepődtem, arra számítottam, hogy valahol a tizedik hely környékén leszek – folytatta. – Nem ott voltunk, ez ilyen egyszerű. Kissé csalódást keltő, mert azt hittem, jobbak lehetünk, de nem így történt.”

Persze egy időmérő alapján még nem érdemes levonni azt a következtetést, hogy az Aston Martin fejlesztései nem bizonyultak sikeresnek. Ezt Vettel sem teszi, sőt, a 34 éves pilóta leszögezte, hogy bízik abban az irányban, amerre a csapat halad az autóval. 

Vettel továbbra is bízik csapatábanForrás: AFP/Lluis Gene

„Az időmérő előtt jól sikerültek a szabadedzések, de aztán nagy lett a túlkormányzottság, és küszködtem az egyensúllyal – magyarázta. – Egyszerűen nem tudtam átvinni azt a sebességet, amit szerettem volna, amit terveztem. Tudtuk, hogy [a fejlesztés] nem jelent egyből óriási előrelépést a teljesítmény tekintetében, de hiszünk a koncepcióban. Magabiztosak vagyunk azt illetően, hogy lesz ennél jobb.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK